Kinakål

Kinakål kommer som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. I Europa har den vært dyrket fra midten av 1900-tallet og den dyrkes også i Norge. Kinakål danner et ovalt hode, som er tungt og tett sammenknyttet nederst, men noe løsere i toppen.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Kinakål har ganske god holdbarhet ved riktig oppbevaring, men holdbarheten avhenger også av sort og dyrkningsland. Tabellen må derfor tas som en generell veiledning. Kinakål er etylenømfintlig og må lagres borte fra etylenproduserende varer.

Varebeskrivelse

Kinakål kommer som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. I Europa har den vært dyrket fra midten av 1900-tallet og den dyrkes også i Norge. Kinakål danner et ovalt hode, som er tungt og tett sammenknyttet nederst, men noe løsere i toppen. De store og krusete bladene har brede, hvite nerver, mens toppen av bladet er lysegrønt. Tidlig i sesongen er den forholdsvis grønn. Det finnes forskjellige typer kinakål med varierende form og farge. Vekten kan også variere, men ligger vanligvis fra 0,5 – 1,5 kilo. Kinaskål har en sprø konsistens og brukes mye som basis i salater. I vårt naboland Sverige, kalles den for salladskål. Kinakål er en meget delikat kålvariant med en mild, fin og litt søt smak.

Bruksområde

Kinakål kuttes og brukes som råkost eller i salat. Den er kanskje vel så god i varme retter og kan kokes, gratineres, smørdampes, stekes eller brukes til stuing. Kinakål kan også brukes i supper og gryter eller wok.

Egenskaper

Kinakål inneholder en del A- og C-vitaminer samt noe mineraler og er en kalorifattig grønnsak.

Kvalitetskrav

Kinakål skal være sprø, saftspent og ha et friskt utseende uten antydning til misfarging av bladene eller bladstilkene. Bladstilkene skal være hvite, uten bløte flekker, sliming eller sorte prikker som antyder virusangrep. Hodene skal være faste og skåret like under bladfestet.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer kål