Rosenkål

Rosenkål er ganske hardfør og egner seg godt for dyrking i Norge. Den kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper.

Oppbevaringstemperatur

0 - 1°C

Oppbevaring

Rosenkål oppbeveres best kjølig så langt ned mot 0 °C som mulig. Best holdbarhet får rosenkål hvis den i tilegg beskyttes mot direkte lufttrekk og etylengass.

Varebeskrivelse

Rosenkål kommer opprinnelig fra Belgia i området rundt Brüssel hvor den har blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Mange land har Brüssel i navnet på denne kålvarianten, og i Sverige kalles den for brysselkål. Rosenkål er ganske hardfør og egner seg godt for dyrking i Norge. Den kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, og derfor går mye av produksjonen direkte til fryseindustrien. Rosenkål består av opp til 60 – 70 små hoder hengende på en stengel. Den har en særegen, søt, nøtteaktig smak.

Bruksområde

Rosenkål brukes både rå og kokt. Rå kan den strimles i salater. Kokt, smørdampet eller stekt er den god til kjøtt, vilt, kalkun og fisk. De kokes så vidt møre i lettsaltet vann i ca 5 minutter.

Egenskaper

Rosenkål inneholder noe A- og mye C-vitaminer samt jern og kalium.

Kvalitetskrav

Rosenkål skal ha tette, faste og jevnstore hoder uten visne blader. Bladfargen skal være jevn og frisk grønn. Snittflaten skal være ren uten misfarging eller mekaniske skader.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer kål