Savoykål
Savoykål er en kålvariant oppdaget i Savoie-distriktet i Frankrike. Den er mørkegrønn i fargen med gul overgang i bladene. Kålen har store, krusete kålblader som vender utover og omkranser selve kålhodet.
Oppbevaringstemperatur
0 - 2°C
Oppbevaring
Holdbarheten for savoykål er kortere enn for vanlig hvitkål. Grunnet mindre voksbelgg på bladene er savoykål lett utsatt for uttørring ved lav relativ fuktighet og høy temperatur.
Varebeskrivelse
Savoykål er en kålvariant oppdaget i Savoie-distriktet i Frankrike. Den er mørkegrønn i fargen med gul overgang i bladene. Kålen har store, krusete kålblader som vender utover og omkranser selve kålhodet. Hodet er fast og sprøtt, men noe mindre tettpakket enn hos hvitkål. Savoykål har en mild og fin kålsmak og mange anvendelsesmuligheter.
Bruksområde
Savoykål er fin å bruke kuttet til råkost da den er mild i smak, sprø og dekorativ. Den kan også kuttes i kløfter og smørdampes eller brukes til kålruletter. Savoykål kan stort sett brukes til det samme som annen hvit kål samt at den er meget dekorativ.
Egenskaper
Savoykål er rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også jern og kalsium. Savoykål er velsmakende og lett anvendelig.
Kvalitetskrav
Savoykål skal ha et fast hode med sprø og saftige blader. Fargen skal være mørk grønn med tykke gulhvite bladnerver.
Råvareinformasjon fra frukt.no