Kassava (bestillingsvare)

Kassava stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært brukt som mat i flere tusen år. Portugiserne tok den med til Afrika, hvor den ble så populær at den dyrkes over store deler av kontinentet.

Utenlandske navn

Kassava

Oppbevaringstemperatur

5 - 7°C

Oppbevaring

Ved riktig lagring kan kassava holde seg i flere måneder, men i butikk bør den ikke ligge mer enn et par uker.

Varebeskrivelse

Kassava stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært brukt som mat i flere tusen år. Portugiserne tok den med til Afrika, hvor den ble så populær at den dyrkes over store deler av kontinentet. På 1700-tallet ble den fraktet til Asia, og er nå en viktig del av kostholdet i Thailand, Indonesia og Sri Lanka. Det er rotknollene som benyttes, og disse avlange, brune og glatte knollene kan bli opptil ti kilo, mens vanlig handelsvare sjelden er mer enn to kilo. Knollen er rik på stivelse, har et korkaktig skall og melkehvitt saftig fruktkjøtt. Rå kassava inneholder et stoff som ved hjelp av enzymer kan omdannes til blåsyre, som er meget giftig. Kassava må derfor IKKE spises rå.

Bruksområde

Kassava kan ikke spises rå. Den inneholder et stoff som ved hjelp av enzymer kan omdannes til blåsyre, som er meget giftig. Ved riktig tilberedning unngår man problemet. I opprinnelseslandene følger tilberedningen av rå kassava århundre gamle fremgangsmåter, og inkluderer utvanning, lufttørking, oppdeling og koking. Hele prosessen tar 4-5 dager.

Egenskaper

Kassava inneholder flere kalorier enn potet, og er rik på kalium, kalsium og jern.

Kvalitetskrav

Kassava skal være hel og tørr uten bløte flekker. Den skal være fri for sår og mekaniske skader.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer rotgrønnsaker