Pepperrot

Pepperrot har vært kjent i Norden fra 1500-tallet. Planten er flerårig og danner en lang, smal rotstokk med lange og smale siderøtter. Siderøttene brukes til utplanting neste år, mens hovedroten høstes og benyttes som kryddergrønnsak.

Oppbevaringstemperatur

0°C

Oppbevaring

Pepperrot oppbevares best mørkt og så nær 0 °C som mulig. Den har en god holdbarhet, men blir lett utsatt for sopp og bakterieangrep hvis den blir våt under lagring, eller emballeres slik at den ikke får tilstrekkelig lufttilførsel.

Varebeskrivelse

Pepperrot har vært kjent i Norden fra 1500-tallet. Planten er flerårig og danner en lang, smal rotstokk med lange og smale siderøtter. Siderøttene brukes til utplanting neste år, mens hovedroten høstes og benyttes som kryddergrønnsak. Pepperrot kan i utseende minne om en langstrakt pastinakk, den er hvit i skallet med enkelte lysebrune flekker og har en meget sterk og karakteristisk smak.

Bruksområde

Pepperrot skrelles før bruk, og brukes gjerne revet, høvlet eller skåret i små biter. Pepperrot har en meget sterk smak og brukes hovedsakelig som krydder til sauser, salater, til roastbiff eller oksestek og supper. Mest kjent er kanskje pepperrotkrem som serveres til laks, ørret eller andre fiskeretter.

Egenskaper

Pepperrot er rik på C-vitamin, men siden den bare brukes som krydder, har den ingen ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Pepperrot selges vanligvis oppdelt i stykker, men det skal være stykker av en kraftig rot, uten vedheng av gress eller smale siderøtter. Roten skal være fast og saftspent, velformet og uten forgreninger, sykdom eller skadedyr.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer rotgrønnsaker