Yams (bestillingsvare)

Yams finnes viltvoksende i de fleste tropiske strøk, og har i tusenvis av år vært benyttet som mat både i Afrika og Asia. Yams er en rotknoll, som kan bli opptil 10 kilo, men de som importeres til Europa er mye mindre.

Utenlandske navn

Yams

Oppbevaringstemperatur

16 - 18C

Oppbevaring

Yams kan holde seg i flere måneder ved riktig oppbevaring på 16 – 18 °C. Den er ikke utsatt for uttørring og etylen i noen særlig grad. Pass på å ikke lagre yams kjølig da dette vil medføre kuldeskade.

Varebeskrivelse

Yams finnes viltvoksende i de fleste tropiske strøk og har i tusenvis av år vært benyttet som mat både i Afrika og Asia. Yams er en rotknoll, som kan bli opptil 10 kilo, men de som importeres til Europa er mye mindre. Yams er en viktig del av kostholdet i tropene, og brukes på samme måte som kassava, søtpotet og taro. Det hersker en del begrepsforvirring rundt yams fordi tørkede tarorøtter ofte kalles cocoyams på engelsk. I USA er det også vanlig å kalle søtpotet for yams. Yamsknollen er uregelmessig i fasongen, men som regel noe avlang. Skallet er mørkebrunt og tynt, og har ofte tynne trevler utenpå. Fruktkjøttet er fast, hvitt eller rødlig med nøytral smak.

Bruksområde

Yams må skrelles før bruk. Den skrelles mens den er tørr og skylles etterpå i kaldt vann. Dette fordi yams blir slimete og vanskelig å holde i når den er våt. Yams kan erstatte jordskokk eller potet i enkelte retter. Den smaker best stekt eller bakt, men den kan også kokes.

Egenskaper

Yams inneholder mye karbohydrat i form av stivelse. Den inneholder også mye kalium.

Kvalitetskrav

Yams skal være hel og ren. Bløte flekker og mekaniske skader bør ikke forekomme. Yams skal være fast og fruktkjøttet skal være lyst.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer rotgrønnsaker