Ekebladsalat
Ekebladsalat danner ikke faste hoder men består av en stor rosett med tynne, delikate blader. Det finnes to typer ekebladsalat, rød og grønn, og den røde er vanligst hos oss.
Oppbevaringstemperatur
0 - 2°C
Oppbevaring
Holdbarheten varierer mellom forskjellige typer salat. Faste hodesalater som sikori og isbergsalat har bedre har bedre holdbarhet enn bladsalater med tynne og løse blader som ekebladsalat eller feltsalat. Bladsalater er spesielt utsatt for uttørring, og bør oppbevares i plastpose eller boks.
Varebeskrivelse
Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke mange år siden vanlig hodesalat var omtrent den eneste salatsort på markedet, men i dag tilbys det mange forskjellige typer. Storhusholdningsbransjen har søkt etter attraktiv dekor til de forskjellige retter, og etterspør salater i flere farger og bladfasonger og gjerne med forskjellig smak. Dette har medført at butikkene også tilbyr flere flere typer salat; både norskproduserte og importerte. Det er all grunn til å vente at denne utviklingen vil fortsette og at vi stadig vil få flere salater i dagligvarehandelen. Mange typer salater som tidligere ble imoprtert kun for storhusholding dyrkes nå i Norge og selges i potter. Salat er bladvekster av flere forskjellige typer. Hos hodesalater er bladene mer eller mindre fast fast sammenknytt i hodet, mens hos bladsalater er bladene helt løse eller henger sammen i en rosett. Noen salater er nøytale i smaken, andre er krydderaktige eller søte og en del er bitre.
Bruksområde
Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen eller som tilbeør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød. Isbergsalat kan også brukes til wok. I Belgia og Nederland brukes sikorisalat like ofte som kokt grønnsak som til salat. Bitre salater kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.
Egenskaper
Salat inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt kalium og kalsium. Salat inneholder svært lite kalorier. Næringsverdien vil variere fra variant til variant.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Råvareinformasjon fra frukt.no