Endivie, Sikori
Endivie eller sikori har et avlangt, spisst og meget kompakt hode med fast sammenrullede blader. Man dyrker først endivie/sikori på friland, og så tas de opp og røttene lagres mørkt og fuktig i spesielle dyrkningsrom hvor de bleke bladene drives frem.
Varebeskrivelse
Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke mange år siden vanlig hodesalat var omtrent den eneste salatsort på markedet, men i dag tilbys det mange forskjellige typer. Storhusholdningsbransjen har søkt etter attraktiv dekor forskjellige retter, og etterspør salater i flere farger og bladfasonger og gjerne med forskjellig smak. Dette har medført at butikkene også tilbyr flere flere typer salat; både norskproduserte og importerte. Det er all grunn til å vente at denne utviklingen vil fortsette og at vi stadig vil få flere salater i dagligvarehandelen. Mange typer salater som tidligere ble importert kun for storhusholding dyrkes nå i Norge og selges i potter. Salat er bladvekster av flere forskjellige typer. Hos hodesalater er bladene mer eller mindre fast fast sammenknyttete i hodet, mens hos bladsalater er bladene helt løse eller henger sammen i en rosett. Noen salater er nøytale i smaken, andre er krydderaktige eller søte og en del er bitre.
Bruksområde
Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som eskaroll, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.
Egenskaper
Salat inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt kalium og kalsium. Salat inneholder svært lite kalorier.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Råvareinformasjon fra frukt.no