Fjorårslam av villsau

I slutten av august anbefaler vi deg å prøve fjorårslam av villsau. Villsauen går ute hele året og spiser av naturens eget spiskammer, noe som setter en ekstra god smak på kjøttet.

Når du hører ordet sau tenker du sikkert på den vanlige hvite sauen du ser mye av i Norge. Men før denne sauen kom til landet var det villsauen som var den store sauerasen. Når den hvite sauen kom til landet ble nesten villsauen utryddet, men takket være noen ildsjeler i Austevoll ble rasen tatt vare på og reddet. I dag har rasen spredd seg til flere fylker i Norge, bl.a. langs kysten i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, og fjorårslam av villsau herfra får du kjøpt hos oss i slutten av august.

Fyll villsaulåret med deilige urter og server med potet- og sellerirotpuré.Fyll villsaulåret med deilige urter og server med potet- og sellerirotpuré.

Fjorårslam

Fjorårslam av villsau er kjøtt av dyr født i fjor vår. De er derfor litt større og mer kjøttfulle enn vanlige villsaulam. De har vokst i takt med hva naturen kan by på av mat gjennom to somre og en vinter. Dette er derfor kjøtt produsert i pakt med naturen.

Vill smak og mørt kjøtt

Villsauen skiller seg utseendemessig fra den vanlige hvit sauen ved at den er mindre, er mer lettbent, har alle varianter av farger, værene har store krølla horn og søyene er alt fra hornløse til å ha forskjellige varianter av horn. Også smak og kjøttkvaliteten er forskjellig i forhold til vanlig hvit sau. Villsauen har ikke den spesielle “ullsmaken” som noen synes vanlig sau har. Smaken er kraftigere og kjøttet er grovere, men likevel veldig mørt. Mange mener det smaker mer “vilt” av villsaukjøtt. Villsauen går ute hele året og spiser av naturens eget spiskammer. Den spiser mye kystlyng, urter, brakje (einerbusker), einebær og gress. Dette preger smaken på kjøttet. Når det er dårlig med mattilgang midtvinters legger bøndene ut litt for.

Lammeskank.jpgBraisert lammeskank med norske rotgrønnsaker.

Bruksområder

Fjorårslam - egner seg godt til å lage spekelår av og pinnekjøtt til jul.

Lår - stekes helt i ovnen. Du kan også kutte av skanken og bruke den til andre retter. Mange bruker kun salt på steken fordi kjøttet har en så god smak fra før. Andre bruker løk, hvitløk, timian og rosmarin i tillegg til salt og pepper. Middels varme og lang steketid gir best resultat.

Bog og side – kan langtidsstekes. Gir du siden noen minutter under grillen før servering blir svoren sprø og god. Den kan også grilles. Prøv gjerne sitron- og hvitløksmarinerte koteletter på grillen.

Nakken – dette kjøttet egner seg godt til fårikål, lapskauskjøtt eller til villsausuppe.

Ønsker du gode middagstips?

Vi anbefaler disse rettene, og bruk gjerne fjorårslam av villsau:

Grillet marinert lammeribbe

Lammeskank med grønnsaker og saus

Fylt lammelår med potet- og sellerirotpuré

Indisk lam i curry