ASK gård – norsk spekemat inspirert av italiensk håndverk

Når du ser og kjenner duften av spekeproduktene og de ferske pølsene til ASK gård, skjønner du med det samme at dette er genuin kvalitet. Kristoffer og Anne Marte Evang er to opprinnelig kunstnerene som opplever prisvinnende knallsuksess med økologisk spekemat på Ringerike.

Kristoffer og Anne Marte Evang traff hverandre under studietiden. Hun skulptør, han portrettmaler. Anne Marte hadde vokst opp på den idylliske gården ASK på Jevnaker – helt i utkanten av Nordmarka og med utsikt over Randsfjorden. Her har foreldrene blant annet drevet med økologisk sau. Og det var nettopp på denne gården eventyret begynte i 2013.  

Selv om det var kunsten som sto i fokus hos Kristoffer, har han hele livet vært lidenskapelig opptatt av mat og matlaging, og han fikk tidlig sansen for økologisk mat. 

– Jeg savnet mer økologisk mat i butikken, var veldig interessert i spekemat og oppdaget at det ikke fantes en eneste økologisk produsent av spekemat i Norge. Vi reiste rundt og lærte om produksjon av spekemat, gikk på kurs og startet prosessen med prøving og feiling. I 2013 tok vi sats og startet opp i et 22 kvadratmeter stort stabbur på Ask gård, der både Anne Martes foreldre og bror bodde fra før. Men det var plass til oss også. Råvarene var så kortreiste og økologiske som mulig, og plutselig var vi i gang. 

De søkte Innovasjon Norge om støtte, fikk det, og året etter flyttet de produksjonen til et nybygd, 160 kvadratmeter pølsemakeri på gården. De er nå fem ansatte og utgjør i følge Evang et topp team av pølsemakere og kokker.

Kristoffer (2).jpg

Norske råvarer på italiensk vis

ASK håndlager sine økologiske produkter av gris og lam. Lammekjøttet kommer fra egen gård.

– Dyrene går inn og ut som de vil, og spiser økologisk gress fra egne jorder. Men på våren åpnes grinden til sommerbeitet. Da går sauene rett ut i Nordmarka ved Ringkollen og Krokskogen. Der spiser de seg feite på bær, sopp, urter og frodig gress – ja, de lever så godt som det er mulig, sier Kristoffer Evang. 

Økologisk gris får de fra sin nære samarbeidspartner Heinrich Jung, som aler opp fantastiske Duroc-griser i Hedmark.  

– Vi er veldig opptatt av dyrevelferd, og på gris er trolig ingen bedre på dette enn Heinrich Jung. Grisene hans lever et fantastisk godt liv, og de er kjent for sin saktevoksende og unike kjøttkvalitet. Grisene spiser restavlinger av gulrot og blomkål – og soya er fullstendig fjernet fra fôret. Vi jobber ut fra «nose to tail»-prinsippet om at hele dyret skal brukes. Kvaliteten er ikke bedre enn sitt dårligste ledd, og derfor er alle våre produkter håndlaget og kun de aller beste ingrediensene blir benyttet – økologiske og uten tilsettingsstoffer. 

Spekemat på fjel bredde (2).jpg

Ferske pølser og spekemat

Produktporteføljen består av ferske pølser, salami og spekemat – alt av norske råvarer med italiensk inspirasjon i smaken.

– Hvert enkelt kjøttstykke håndsurres og saltes individuelt, det tar litt ekstra tid, men vi er opptatt av yrkesstolthet, forklarer Evang.

De tre produktene Slegge, Passe og Holy Balony er alle tildelt Spesialitetsmerket av Norsk Mat. I tillegg har produktene vunnet en rekke andre høythengende priser. De egner seg perfekt på hjemmelagd pizza, til tapas, i salater, på ostefatet og som topping på spennende supper.

Hos Jacob's finner du et bredt utvalg av ASK-produkter, både ferdig pakket spekemat og nyskåret i den manuelle delikatessedisken.

Tips til hvordan du bruker spekemat fra ASK Gård.