Mattips til 17. mai-feiringen

Det er alltid hyggelig å invitere venner og familie på en skikkelig 17. mai-frokost, lunsj eller middag. Du velger selv hvordan enkelt eller avansert du vil gjøre det. Du kan lage alt selv, invitere til spleiselag eller bestille maten. Uansett hvordan du velger å gjøre det, har vi gode tips til hva du kan servere.

Skal du ha 17. mai-frokost, lunsj eller middag, kan det være mest praktisk med en buffet så gjestene kan røre litt på seg og kose seg med alt det gode. Et godt tips er å lage noe av maten selv, kjøpe noe fra ferskvaredisken og bestille noe ferdig. Snakk med oss, vi hjelper deg gjerne med gode forslag.Norsk ost og spekemat

Spekemat

En av rettene som virkelig hører hjemme på en festbuffet er spekemat. Det krever minimalt med forberedelse og er supergodt. Vi vil spesielt anbefale de to italienerne den litt søtlige Parma og milde og aromatisk San Daniele. For ikke å glemme den runde og fyldige spanjolen Serrano – ferskskåret i syltynne skiver med vår fantastiske, røde Berkel skjæremaskin.

Server gjerne spekematen sammen med lun eggerøre, potetsalat eller dillstuede poteter, Jacobs Utvalgte cherrytomater, flatbrød og rømme – dette er god, norsk mattradisjon.

Sjømat

Sett sammen et bugnende skalldyrfat av reker, hummer, kongekrabbe, blåskjell og kamskjell. Server med aïoli, pesto og nystekt loff. Om du ønsker kan du også bestillet et ferdig skalldyrfat hos Jacob's. Ellers er røkt laks eller hel laks en vinner.

Skalldyrtips og oppskrifter.

Bugnende skalldyrfat

Tapas

Tapas med kjøttboller i tomatsaus, stekte poteter, stekte pølser, fransk potetsalat og kyllingspyd – i tillegg til en pai og en stor, fargerik salatbolle sørger for at alle finner noe de liker. 

Tips til tapas.

Tapasbord

Salater

En frisk salat gjør seg alltid godt på buffeten. En god kremet potetsalat passer godt til spekemat, mens en olje/eddikbasert potetsalat er fin til grillet kjøtt og fisk. Ellers kan du lage et utvalg grønne salater, gjerne med innslag av frukt eller skalldyr.

Oppskrifter på friske salater.

Fristende skalldyrsalat

Ostefat

Sett sammen et fristende ostefat av oster med ulike styrke. Av milde oster kan vi anbefale Roche baron, Brie de Paris eller grottelagret Gruyere. Av mer modnede oster ville vi gått for St. Albray, St. Agur, moden brie, camembert, manchego og chevré. Ønsker du oster med sterk smak er Roquefort, Taleggio, Langres, Brie de Meaux og Iberico 6 mnd å anbefale. Eller hva med å lage et ostefat med kun norske oster?

Ostefat med norske oster

Dessert

Til dessert er Pavlova en sikker vinner, og her kan du fint jukse litt å lage en rask variant med ferdig bunn. Det finnes også en rekke andre desserter som er minst like gode. Her får du oppskriftene på noen av våre favoritter: 

Hvit sjokoladekrem med lime og jordbær 
Sjokoladefondant med vaniljeis og bærsaus 
Jordbæris med friske bær og mynte
17. mai kake

rask pavlova.jpg

God feiring!