Pølsekunstnere på ASK

Hva får en lovende portrettmaler og hans dyktige skulptørkone til å satse på å bli best på spekepølse? Og hvorfor er dette med økologisk produksjon og dyrevelferd så viktig?

Savnet økologisk mat i butikken

Kristoffer (40) og Anne Marte (38) Evang traff hverandre under studietiden. Hun skulptør, han portrettmaler. Anne Marte hadde vokst opp på den idylliske gården ASK på Jevnaker – helt i utkanten av Nordmarka og med utsikt over Randsfjorden. Her har foreldrene blant annet drevet med økologisk sau. 

–Dyrene går inn og ut som de vil, og spiser økologisk gress fra egne jorder. Men på våren åpnes grinden til sommerbeitet. Da går sauene rett ut i Nordmarka ved Ringkollen og Krokskogen. Der spiser de seg feite på bær, sopp, urter og frodig gress – ja, de lever så godt som det er mulig, sier Kristoffer Evang.

 

Selv om det var kunsten som sto i fokus hos Kristoffer, har han hele livet vært lidenskapelig opptatt av mat og matlaging, og han fikk tidlig sansen for økologisk mat. 

–Jeg savnet mer økologisk mat i butikken, var veldig interessert i spekemat og oppdaget at det ikke fantes en eneste økologisk produsent av spekemat i Norge. Vi reiste rundt og lærte om produksjon av spekemat, gikk på kurs og startet prosessen med prøving og feiling. I 2013 tok vi sats og startet opp i et 22 kvadratmeter stort stabbur på Ask gård, der både Anne Martes foreldre og bror bodde fra før. Men det var plass til oss også. Råvarene var så kortreiste og økologiske som mulig, og plutselig var vi i gang. 

De søkte Innovasjon Norge om støtte, fikk det, og året etter flyttet de produksjonen til et nybygd, 160 kvadratmeter pølsemakeri på gården. De er nå fem ansatte og utgjør i følge Evang et topp team av pølsemakere og kokker.

Norske råvarer og italiensk inspirasjon

ASK Gård Foredling lager sine økologiske produkter av gris og lam. Økologisk gris får de fra sin nære samarbeidspartner Heinrich Jung, som aler opp fantastiske Duroc-griser i Hedmark.  

–Vi er veldig opptatt av dyrevelferd, og på gris er trolig ingen bedre på dette enn Heinrich Jung. Grisene hans lever et fantastisk godt liv, og de er kjent for sin saktevoksende og unike kjøttkvalitet. Grisene spiser restavlinger av gulrot og blomkål – og soya er fullstendig fjernet fra fôret. Vi jobber ut fra «nose to tail»-prinsippet om at hele dyret skal brukes. Kvaliteten er ikke bedre enn sitt dårligste ledd, og derfor er alle våre produkter håndlaget og kun de aller beste ingrediensene blir benyttet – økologiske og uten tilsettingsstoffer. 

Med de beste norske råvarene og italiensk inspirasjon er ASK-produktene av aller beste kvalitet. Produktporteføljen består av ferske pølser, salami og spekemat. Pølsene stoppes for hånd, og hvert enkelt kjøttstykke håndsurres og saltes individuelt. 

–Det tar kanskje litt ekstra tid, og er kanskje ikke så effektivt, men for oss er det yrkesstolthet og kjærlighet til hva vi gjør som er viktig, forteller Kristoffer Evang. 

Prisvinnere

Når du ser og lukter på ASK-produktene, skjønner du med det samme at dette er genuin kvalitet. Da ekteparet mente de hadde utviklet et respektabelt utvalg produkter, dro ekteparet Evang til Oslo og de anerkjente delikatessebutikkene for å prøve å selge varene sine. Det var stor stas da «Gutta på haugen» og «Maschmanns Matmarked» ble så imponert over kvaliteten på produktene at de tok inn rubbel og bit. 

I dag går ASK Gård Foredling som bare det, og det er både originale spekeprodukter og ferske pølser på menyen – alt økologisk, og helt uten tilsettingsstoffer. Selskapet har opplevd en helt eventyrlig vekst og vunnet flere prestisjefylte priser. I 2017 ble salamien «Slegge» vinner i kategorien «Årets Kjøtt Foredlet» i Det norske Måltid, og den smaksrike pølsen ble også Årets Matspire hos Matmerk. Holy Baloney-spekepølsen ble vinner av Årets Kjøtt Foredlet i Det Norske Måltid 2018. I juli 2019 fikk ASK tildelt 2 stjerner i Great Taste Award - Matprodusentenes Michelin pris i London, på produktene «Holy Baloney» og «Slegge» .  

–Når vi vinner må vi jo fortelle om det. Folk liker vinnerprodukter, og det sier jo en del om kvalitet og smak. Det begynner å bli store volumer også, når vi nå er inne i begge Jacob´s-butikkene – det er jo der de kvalitetsbevisste matelskerne handler. 

Produktene

Hos Jacob´s finner du et bredt utvalg av ASK-produkter, både ferdig pakket spekemat og nyskåret i den manuelle delikatessedisken.

Slik bruker du ASK-produktene