Nøtter

Nøtter er langt fra så usunt som mange tror. De inneholder i stor grad sunt umettet fett som er samme type fett som er i olivenolje. Så er du veldig glad i nøtter er det bare å spise.

Nøtter er tørre, harde frukter omgitt av skall. I matverden derimot er ikke alt vi ser på som nøtter egentlig nøtter men derimot belgfrukter, steinfrukter og frø. Ta peanøtter, kokosnøtter, valnøtter og pekannøtter for eksempel. Med nøtt i navnet er det nærliggende å tro at de alle er nøtter, men det er de altså ikke. Peanøtter er egentlig en belgfrukter. Mandler, kokosnøtter, valnøtter og pekannøtter er steinfrukter og pinjekjerner er frø - botanisk sett. Vi har derimot valgt å omtale de som nøtter alle sammen siden det er det de er kjent for å være. Ved siden av å innholde store mengder sunt umettet fett som vi generelt bør spise mer av er de i tillegg en fin kilde til både magnesium og E-vitamin, som sies å forebygge og redusere sjansen for hjertesykdom. Spiser du en håndfull med nøtter om dagen, er dette et enkelt tiltak for et sunnere og godt hjerte. Dessuten er det et sunt og veldig bra alternativ til potetgull og sjokolade.

Oppbevaring

Pga. at nøtter inneholder mye fett, harskner de lett under oppbevaring. Vårt tips er å oppbevare nøtter i kjøleskap. Hele nøtter med skall holder seg bedre enn skrelte og hakkede nøtter. Nøtter med mugg/mugglukt må ikke spises - men kastes!

Egenskaper

Nøtter inneholder mye fett, men fettet er i stor grad umettet slik som i olivenolje. Dvs. sunt fett som vi generelt bør spise mer av. En rekke studier har vist at denne typen fett er til stor fordel for hjertet, og kan redusere sjansen for hjertesykdom med opptil 21 prosent. Umettet fett kan også beskytte mot kreft, styrke immunforsvaret og øke konsentrasjonsevnen. Unntaket er kokosnøtter som inneholder mest mettet fett som vi ikke bør få i oss for mye av. Dessuten inneholder nøtter vitamin E, folat, jern, zink, kalsium, magnesium og fiber. Nøtter inneholder også mye protein, noe som gjør de til et kjærkomment tilskutt til vegetarisk mat.

Råvarer nøtter