Kokosnøtter

Kokosnøtten er frukten til kokospalmen og kan bli opp til 2,5 kilo. Ytterst har den et tynt, grønt læraktig skall og under dette sitter selve fruktkjøttet.

Sesong

Ingen produksjon

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Kokosnøtt har forholdsvis god holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder ved riktig temperatur.

Varebeskrivelse

Kokospalmen antas å ha sin opprinnelse i Polynesia og ble ført videre med havstrømmene slik at den nå også vokser overalt i tropene. Kokosnøtten er frukten til kokospalmen og kan bli opp til 2,5 kilo. Ytterst har den et tynt, grønt læraktig skall og under dette sitter selve fruktkjøttet. Dette består stort sett av fiber og er ikke spiselig. Det vi kjenner som kokosnøtten er selve kjernen i frukten. Denne kjernen består av et meget hardt brunt skall som på innsiden er dekket av den myke, søte og hvite kokosmassen. Hulrommet i midten er delvis fylt av kokosmelk.

Bruksområde

Kokosnøtt inneholder både kokosmelk og kokosmasse som kan spises. Kokosmassen kan spises naturell eller rives og brukes til baking eller annen matlaging. Kokosmelken kan brukes til matlaging eller drikkes. Det harde skallet på kokosnøtten er delt i tre deler med et mørkt ”øye” på hver del. Disse øynene er nøttens spirer. Den ene delen er litt bredere enn de andre to, og øyet på denne delen er mykt. Man kan lett stikke hull i dette øyet og tømme ut melken eller drikke den direkte fra nøtten før man deler den. Når nøtten er tømt slår man hardt med en hammer på de strekene som skiller de tre delene, og da vil nøtten sprekke. Alternativt kan man bruke sag, men det ikke er så lett å få nøtten til å ligge stille mens man sager.

Egenskaper

Kokosnøtt har et høyt innhold av kostfiber og den er rik på mange mineraler. Kokosmelken er også meget næringsrik. I motsetning til andre nøtter som inneholder sundt umettet fett, inneholder kokosnøtter for det meste mettet fett, som vi ikke bør spise så mye av.

Kvalitetskrav

Kokosnøtter skal være hele og tørre, uten sprekker og uten mugg. Nøtten skal kjennes tung, og skal inneholde melk. Det vil man høre ved å riste på den. Det skal ikke være vått rundt nøttens tre øyne.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer nøtter