Peanøtter

Peanøtten kommer opprinnelig fra Syd-Amerika, i området rundt Paraguay. Den dyrkes i dag i tropiske og subtropiske strøk som for eksempel Kina og India.

Oppbevaring

Peanøtter er tilgjengelige hele året, og bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.

Varebeskrivelse

Peanøtten kommer opprinnerlig fra Syd-Amerika, i området rundt Paraguay. Den dyrkes i dag i tropiske og subtropiske strøk som for eksempel Kina og India. Det finnes beviser på peanøttproduksjon som kan dateres så mye som 3500 år tilbake i tid, og nøttene har blitt funnet i Inkaindianernes graver. Botanisk sett er peanøtten en belgvekst, men nærings- og smaksmessig minner den mer om nøtter og den blir derfor regnet og omtalt som en nøtt. Peanøttplanten har gule blomster som er selvbefruktende. Etter befruktningen vokser stilken og bøyer seg, for deretter å trenge ned ca. 8 cm ned i jorden. Der utvikles belgen som får et tykt, ”fiberaktig” og porøst skall. Innenfor skallet sitter det to kjerner – peanøttene. Skallet er sprøtt og lett å knekke. Selve nøttene er omfavnet av en tynn, brun hinne som enkelt kan fjernes.

Bruksområde

Peanøtter smaker best etter å ha blitt ristet og saltet. De brukes også til å lage peanøttsmør og peanøttolje som kan brukes som matolje. Nøttene er gode å bruke i forskjellige asiatiske retter eller i salater. De innholder ca 50 % fett og anbefales derfor bare i mindre mengder av gangen.

Egenskaper

Peanøtter har dessuten et høyt innhold av B- og E-vitaminer, sink og magnesium.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer nøtter