Sennep

I hovedsak har vi fire ulike grupper med senneper: Fransk, tysk, amerikansk og engelsk. Under disse igjen har du ulike varianter innen grov, søt og sterk.

Felles for dem alle er at de lages av frø fra sennepsplanter. Frøene blandes med for eksempel gjæringseddik eller vin, sukker, salt og andre smaksstoffer. Det hele blir malt til en grov eller glatt masse.

Fransk sennep

Fransk sennep er en viktig ingrediens i vinaigrette og Dijon, Bordeaux og Meaux er de tre mest kjente.
Dijon-sennep kommer fra verdens sennepssenter, byen Dijon. Denne sennepen blandes med salt, krydder og hvitvin. Skarphet og farge varierer fra type til type.
Bordeaux-sennep er blandet med ugjæret vin. Denne sennepen er sterk, mørkebrun og mer syrlig og aromatisk enn dijon-sennepen.
Moutarde de Meaux har en kornete struktur bestående av både malte og delvis malte frø. Noen franske senneper kan også være tilsatt ulike urter som estragon. 

Tysk sennep

Tysk sennep passer ypperlig til pølser og i potetsalat sammen med olje og sprøstekt bacon. Sennepen er laget av en blanding av sennepsmel og vineddik. På smak ligger den mellom den engelske- og bordeaux-sennepen, den er sterk og aromatisk.

Amerikansk sennep

Den amerikanske sennepen er fast tilbehør på alle amerikanske restauranter. Sennepen er gul fordi den er farget med gurkemeie og smaken er mild og søt. Sennepen lages av hvite sennepsfrø og smaksatt med sukker, vineddik eller hvitvin. Konsistensen er mer som en tykk saus enn sennep.

Engelsk sennep

Den engelske sennepen er perfekt til lutefisk. Den brukes også til supper, sauser og som smakstilsetning. Den mest kjente er Colman´s mustard (sennep). Den får kjøpt både som pulver og ferdigblandet. Sennepen består av en enkel blanding av malte og siktede sennepsfrø, hvetemel og krydder. Den inneholder ikke vin eller vineddik.


Kilde: ”Barmens kjøkkenskole” av Lars Barmen

Råvarer