Honning

Honning består ikke bare av over 180 ulike stoffer og behandler en begynnende forkjølelse, den smaker også fortreffelig sammen med ost, yoghurt eller frukt.

Honning er et rent naturprodukt fremstilt av bier med utgangspunkt i de søte saftene (nektar) i ville planter og nyttevekster. Biene flyr fra blomst til blomst og samler inn nektaren og tar den med seg til kubene sine. Biene besøker flere ulike blomster og dette gjør at honningen i de ulike kubene kan variere i smak og farge. Og at det er mange blomster å besøke er det ingen tvil om da biene må besøke åtte millioner blomster for å samle en kilo honning. Honning er uansett fritt for tilsetningsstoffer og inneholder vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter, hentet direkte fra naturen.

Over 180 ulike stoffer

Honning er en sammensatt masse og man har hittil klart å påvise over 180 ulike stoffer som finnes i den. Honningmassen består av ca 19% vann, ca 79% sukker (bla. ca 70% drue- og fruktsukker (glukose og fruktose) og ca 5% rørsukker (sukrose)), 0,2 - 2,0% øvrige komponenter (30 ulike mineraler; 12 ulike vitaminer; enzymer; 22 frie aminosyrer; 19 organiske syrer; proteiner, vesentlig fra pollen (blomsterstøv), 8 fettliknende stoffer; ca 120 stoffer som påvirker smak og aroma, og i tillegg flere påviste fargestoffer). 

Bytt ut sukkeret med honning

Honning er ikke bare søtere enn hvit sukker, men om du bytter ut sukkeret med honning får du også sunne næringsstoffer som vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter med på kjøpet.

Honning til behandling av forkjølelse

Du har sikkert fått råd om å ta deg en kopp med varm melk og honning når du kjenner en forkjølelse begynne. Dette er ikke uten grunn. Honning har unike antimikrobielle (felles betegnelse for ulike midler mot mikrobielle infeksjoner) egenskaper og brukes for å behandle begynnende forkjølelse og sår hals. Honning benyttes også i forbindelse med sårheling på sykehus. 

Ikke gi honning til barn under ett år 

Honning kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i tarmene til små barn. Disse bakteriene produserer gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Derfor skal honning ikke gis til barn under ett år. 

Mange bruksområder

Honning kan brukes til så mangt. Og det smaker ypperlig med andre råvarer som for eksempel ost, yoghurt og frukt.

Honning og ost: Honning er en eksklusiv følgesvenn til oster som f.eks Chevrè, Brie og alle typer hvit- og blåmuggost.

Honning og yoghurt: Gjør som grekerne og spis yoghurt naturell toppet med flytende honning. Ved å drysse på litt kornblanding og nøtter, blir det et fullverdig måltid.

Honning til glasering: Kjøtt, spesielt kylling og svin, blir ekstra godt hvis det på slutten av steketiden pensles med honning og vendes rundt i stekepanne eller grill til det er glasert. 

Honning til frukt, bær og is: Prøv f.eks ferske bringebær servert med vaniljeis, og toppet med litt flytende honning. Nydelig!

Honning i saus og marinade: Både lime og balsamico er ypperlige smakskombinasjoner til honning. Honning er ypperlig til å bryte syre og bitterhet! 

Honning i drikke: Varmt vann med honning og sitronsaft er oppkvikkende og rensende! Smaker også godt iskald. Egner seg også meget bra som sportsdrikk.

Honning i bakst: Får gjæringen raskere i gang, og gir saftigere og bedre struktur i brød og kaker. 

Kilde: Honningcentralen og Marihonning

Råvarer