Fiken

Fiken dyrkes i området rundt Middelhavet og i Brasil. Fruktkjøttet er mykt og saftig og fullt av små spiselige kjerner.

Utenlandske navn

Fiken

Oppbevaringstemperatur

0 - 4°C

Oppbevaring

Moden frisk fiken har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig. Fiken må oppbevares kjølig og beskyttes mot direkte lufttrekk. Fiken må også håndteres med forsiktighet. De får meget lett trykk- og støtskader.

Varebeskrivelse

Fiken dyrkes i området rundt Middelhavet og i Brasil. Den er dråpeformet i fasong og fargen på skallet kan variere mellom de ulike sortene. Mest vanlig er lysegrønn eller rødblå fiken. Fruktkjøttet er mykt og saftig og fullt av små spiselige kjerner. Den har et høyt naturlig sukkerinnhold og smaken kan beskrives som søt og syrlig med en anelse av nøttesmak. Skallet består egentlig av kronblader til blomsten. Fiken er en meget gammel frukt og er omtalt i både Det gamle og Det nye testamentet.

Bruksområde

Fersk fiken er først og fremst en dessertfrukt som spises naturell. Fersk fiken passer også godt til et ostebord. Den kan enten deles i to, skjæres i skiver eller i båter. Moset fruktkjøtt er meget velsmakende blandet med fruktkjøtt fra pasjonsfrukt og smurt på varme pannekaker. Fiken kan også brukes til kalde kjøttretter eller som garnityr til is.

Egenskaper

Fiken inneholder ficin, et proteinspaltende enzym som er bra for fordøyelsen. Fiken inneholder også rik på A og B vitaminer samt en del kalium. Det høye fiberinnholdet gjør fiken gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Fiken skal være moden og gi etter for et lett håndtrykk. Den bør være ren og fri for sprekker eller støtflekker. På fruktens overflate finnes det ofte et pulveraktig belegg som er helt naturlig. De mest modne og beste fikene er normalt de som er mørkest i fargen.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt