Skrei - en norsk delikatesse

Hva er egentlig forskjellen mellom skrei og torsk? De oppleves som ganske like i smaken og kan brukes i de samme rettene, men noen forskjeller er det.

Hovedforskjellen mellom skrei og torsk er at kysttorsken er en stedegen bunnfisk og oppholder seg langs norskekysten, mens skreien er den oseaniske torsken eller atlanterhavstorsken som alltid er på vandring. Denne vandringen gjør den ekstra muskuløs og fast i kjøttet. Du kan faktisk se muskulaturen langs sidene og kjenne at den er fastere i kjøttet, mer veltrent rett og slett. Et typisk kjennetegn på skreien er at den er smalere i kroppen og hodet enn kysttorsken. Det mange ikke vet er at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner. De har ulikt dna og er adskilte bestander. Det er altså ikke bare svømmedistansen som skiller dem.

Skreien har fått navnet sitt fra det norrøne ordet skreið, oversatt til «fisk som skrider eller vandrer».

Norsk skreisesong fra januar til mars

Hvert år kommer skreien svømmende fra Barentshavet i januar-mars for å gyte. Etter fem år i de enorme og næringsrike beiteområdene i Barentshavet i nord har den endelig blitt voksen. Innstinktene fører millioner av torsk tilbake til kysten av Norge hvor de selv ble unnfanget. Her har de gjennom mange hundre år hatt sin faste gyteplass. Noe av skreien gyter så langt sør som til Stadt, men det er øyriket Lofoten de fleste har som mål. Her har det tradisjonsrike skreifisket foregått helt siden 1000-tallet. 

Lofotfiske.jpg

Skreimerket betyr kvalitet

Se etter kvalitetsmerket SKREI® som er festet i nakken på fisken når du skal handle skrei. Merket er en garanti for at fisken er behandlet etter strenge kvalitetsstandarder fra den ble fanget ute på fiskefeltene, gjennom behandling om bord i fiskebåten, pakking og transport frem til den ankommer butikken. Merket er også en garanti for at fisken er en ekte gadus morhua, det vil si at det er torsk fra den norsk-arktiske stammen.

Skreimerket.jpg

Norges eldste eksportvare

Skrei er Norges eldste eksportprodukt. Det er en fabelaktig fisk, så godt som hele fisken kan benyttes til matlaging; kjøttet, kjakene, tungen, svømmeblæren, ben og skinn.

Tilberedning av skrei

Hos Jacob's fileterer vi skreien for deg, men det er ikke så vanskelig å gjøre det selv. Det viktigste er å ha en god – og riktig kniv, samt å vite litt om anatomien på ulike fisketyper – hvor bena ligger. Til skreien kan du bruke et medium fast knivblad for å skjære loin av ryggen, til stykkene bør kniven være tagget for å forsere bena.

Skreiens ulike deler.jpg

Skreien kan både ovnsbakes, kokes og stekes. Et tradisjonelt skreimåltid kalles mølje og består av nytrukkede skreiskiver servert med lever, rogn, gulrøtter, kokte poteter og sandefjordsmør, men stekt skrei med chorizo og portobellosopp er også veldig godt. Eller hva med å prøve skrei ceviche, stekte skreikjaker, wraps med torsketunger eller fish & chips laget med skrei? Har du lyst til å prøve noe nytt kan du også prøve å frityrsteke svømmeblæren eller skinnet. Det er annerledes og veldig godt. Her får du våre beste oppskrifter:

Tradisjonell skrei / Skreimølje

Ovnsbakt skrei med chorizo og portobellosopp

Stekt skrei med ertepuré og soyanøttsmør

Skrei ceviche

Stekte skreikjaker med choizo

Wraps med torsketunger

Fish & chips med skrei