Stekt kveite med grønnkål og safransaus

Stekt kveite med grønnkål og safransaus

Middels
over 60 min

Kveite er en flott fisk som innbyr til hverdagsluksus, søndagsmiddag, eller egentlig når som helst. Den er også er velegnet som festfisk til mange, og passer ypperlig til nyttårsmiddagen.

Slik gjør du

Kveite

Temperer kveita i ca. en halvtime før du steker den. Tørk godt av fileten og ha på salt og pepper. Stek kveita i ca. fem minutter på skinnsiden (avhengig av tykkelsen) i en nøytral olje eller klaret smør. Snu kveitefiletene og ta pannen av varmen. La hvile i ca. fem minutter. Server umiddelbart.

Rens grønnkålen ved å fjerne stilken og kutte bladene i passende biter. Blancher den raskt og avkjøl. La den renne av. Stek i smør og litt sjalottløk. Smak til med salt og pepper.

Fjern bunnen på rødbeten og sett den med bunnen ned i en form dekket med grovsalt. Bakes i ovn på 200 grader til den er mør. Deles opp og serveres.

Saus

Finkutt løken og blank den lett i en kjele. Ha i hvitvin, og kok opp. Ha i fiskekraften og la det redusere seg til ca. halvparten. Ha i fløte og kok opp. Sil sausen. Smak til med safran, salt, pepper og sitronsaft. Monter med smør og kjør opp med stavmikser før servering.

Mandelpotetpure

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann med ett hvitløksfedd. Hell av vannet, fjern hvitløken og tilsett fløte og smør. Mos potetene. Ha i litt melk dersom den er for tykk. Smak til med salt, pepper og litt sitroncest.