Åkerø

Åkerø er grønnhvit med mer eller mindre teglsteinsrødt skall. Fruktkjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, svært fast og med en aromatisk, mild, karakteristisk smak.

Oppbevaringstemperatur

1 - 2°C

Oppbevaring

Holdbarhet på epler kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen tar for seg oppbevaring i butikken. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og riktig luftfuktighet.

Varebeskrivelse

Åkerø er et middels stort, litt avlangt eple og har ofte en karakteristisk utvekst ved stilkfestet. Det er en svensk eplesort, og i Norge dyrkes det først og fremst på Østlandet.   Smaken er mild og rund og fruktkjøttet er lysegult og fast. Skallet er gulgrønt med rød ”dekkfarge”. Åkerø eplet er et saftig og godt eple og har en stor tilhengerskare, ja, for mange regnes det som de norske eplenes ”rolls royce”.

Bruksområde

Eple spises naturell. Smaken vil variere noe etter de ulike sorter og modningsgrad, men også det individuelle forhold av syre, sukker og aromastoffer. Eple brukes også i fruktsalater, til ost, eller paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er å anbefale, for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.

Egenskaper

Eple er kalorifattig og rik på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

Kvalitetskrav

Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt og blankt, ha stilken på, og uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer epler