Braeburn
Det har kommet mange relativt nye eplesorter på verdensmarkedet. Ofte er dette tofargede epler der smaken er hovedsaken, ikke utseende. Mange mener at Braeburn er en av de beste av disse. Eplet er middels stort og rundt, og varierer fra grønn-gul med røde seksjoner, til nesten helt rødt.
Oppbevaringstemperatur
1 - 2°C
Oppbevaring
Holdbarhet på epler kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen tar for seg oppbevaring i butikken. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og riktig luftfuktighet.
Varebeskrivelse
Braeburnepler er en av de mest populære eplesortene. De har fast, sprøtt og saftig fruktkjøtt med en søt og noe syrlig smak.
Bruksområde
Eplene er deilige på smak, og kan selvfølgelig spises som de er. Men de egner seg også godt både i salater, til kaker og desserter. Forsøk braeburnepler til modne oster, eller bakte med med pisket crème fraîche tilsmakt med eplecider.
Egenskaper
Eple er kalorifattig og rik på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.
Kvalitetskrav
Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt og blankt, ha stilken på, og uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.
Råvareinformasjon fra frukt.no