Okra (bestillingsvare)

Okra er en belgfrukt og kommer opprinnelig fra Etiopia, men dyrkes nå også i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Okra er avlang og sekskantet i formen, og kan bli fra 5 - 12 cm lang.

Utenlandske navn

Okra

Oppbevaringstemperatur

6 - 8°C

Oppbevaring

Okra har i butikk begrenset holdbarhet og kan variere noe gjennom sesongen. Okra bør derfor selges raskt og er ikke egnet for lengre oppbevaring på kjølerom. Optimal oppbevaring på 6 - 8 °C og 95 % luftfuktighet kan øke holdbarheten noe.

Varebeskrivelse

Okra er en belgfrukt og kommer opprinnelig fra Etiopia, men dyrkes nå også i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Okra er avlang og sekskantet i formen og kan bli fra 5 - 12 cm lang. Fargen kan variere noe fra grønn til grågrønn og smaken kan beskrives som mild og deilig. Okra inneholder 12 eller flere myke, hvite umodne frø som alle kan spises sammen med fruktkjøttet. Et lett dunskjegg kan ofte forekomme på belgen. Dette kan fjernes ved å gni belgene mellom fingrene. Bruksområdet for okra er ofte det samme som for sukkererter og bønner.

Bruksområde

Okra kan brukes som bønner eller sukkererter, men også som grønnsak i gryteretter eller stekt som tilbehør til kjøttretter. Før bruk kuttes begge endene og eventuelt dunskjegg fjernes. Skyll godt i kaldt vann. Under koking utskiller okra en slimaktig saft som jevner supper og gryteretter. Denne kan unngås ved å forvelle okra i 5-10 minutter i fosskokende saltet vann før bruk i gryteretter eller dampkoking som grønnsak. Okra kan også stekes i panne med varm olje og serveres sammen med tomater og løk til kokt ris, samt brukes i salater etter forvelling og marinering i krydret maisolje og eddik.

Egenskaper

Okra er kalorifattig, men rik på kalium og C vitaminer.

Kvalitetskrav

Okra høstes umoden og er en ganske hardfør grønnsak som tåler lang transport under riktige lagringsforhold. Den skal være fast og velformet uten tegn til sliming eller uttørring. Okra kan variere noe i størrelse, og de små størrelsene er kvalitetsmessig bedre enn de litt større. Dette skyldes at grønnsaken er yngre, saftigere og har mindre fiber enn større varianter.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer erter og bønner