Knutekål

Knutekål er en oppsvulmet stengel med bladfestene fordelt rundt hele knollen. Knollene har form som matneper og måler ca 6 - 8 cm i diameter.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Knutekål skal oppbevares kjølig, så langt ned mot 0 °C som mulig. Lagringsevnen er dårligere enn kålrot, men høy luftfuktighet gir knutekål holdbarhet i flere uker. Den kan gjerne pakkes i film.

Varebeskrivelse

Knutekål er en videreutvikling av vill kål. Gjennom 3000 år har det vært dyrket forskjellige typer kål og denne varianten oppsto nordvest i Europa på 1500-tallet. Knutekål er en oppsvulmet stengel med bladfestene fordelt rundt hele knollen. Knollene har form som matneper og måler ca 6 - 8 cm i diameter. Knutekål forekommer i to varianter. En lysegrønn med flere kraftige uavhengige bladfester som vokser fra knollen og en rødblå med noe tynnere bladfester. Den fiolette/røde knutekålen dyrkes også i Norge. Smak og konsistens er lik vanlig hvit knutekål. Begge varianter har et hvitt fruktkjøtt med en fast og sprø konsistens. Smaken er en mild og fin og ligner på en blanding av nepe og kålrot. I Sverige og Tyskland kalles knutekål for kålrabi, noe som vi forbinder med kålrot. Det er viktig å ikke forveksle disse variantene her hjemme.

Bruksområde

Knutekål må skrelles før bruk og brukes på de fleste områder som kålrot. Den er god smørdampet eller som stuing med litt muskat i. Smaken på knutekål er mildere enn kålrot og det kan derfor ved koking lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet. Knutekål kan også brukes i wok, raspet som råkost eller som snacks delt i staver sammen med dip.

Egenskaper

Knutekål er rik på C-vitaminer. Den er lett fordøyelig og har få kalorier.

Kvalitetskrav

Knutekål skal ha hvitt, friskt og sprøtt fruktkjøtt og være fri for skader. Bladfestene skal være avskåret med en lengde på 5 cm. Knoller på 200 - 300 gram holder vanligvis den beste kvaliteten. Større knoller har lett for å bli treene.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer kål