Sett smak på grillmaten

Det er lett å ville prøve alt når en står foran hyllen med grillsauser, marinader og rubs hos Jacob's. Kunsten er å velge rett produkt til rett råvare og ønsket resultat.

Krydder og grillsauser er fast tilbehør til grillmat. Men hva passer til hva og hva bør man tenke på for å få topp resultat?

Som smakstilsetning til grillmaten kan du velge mellom grillsauser, marinader, rubs og ulike toppinger. Mens den tyktflytende grillsausen skal påføres i forbindelse med grilling eller spising, skal den tynne, oljebaserte marinaden tilføre råvaren smak før grilling.

Grillsaus/BBQ-saus

Grillsaus/BBQ-saus brukes til nesten all mat, men har tradisjonelt vært mest brukt til svinekjøtt, biffer av storfe og kylling. Siden klassiske grillsauser innholder mye tomat og sukker kan sausene fort svi seg. Brukes derfor best ved grilling på indirekte varme. Passer også godt som en glaze helt mot slutten av grillingen.

Prøv ut:
Hjemmelaget BBQ-saus
Kyllingvinger med grillsaus og tzatziki

smakstilsetninger til grillmat.jpg

Marinade

Marinade brukes til både kjøtt og fisk, men fisken bør ikke ligge like lenge som kjøttet. Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak og bedre mørhet. Basic marinade bør inneholde noe søtt, salt og syrlig, i tillegg til olje og gjerne noe krydder eller urter. Balanser smaken som du foretrekker det. Ha kjøttet sammen med marinaden i en brødpose av plast og la ligge kjølig i noen timer til et døgn.

Prøv ut:
Appelsin- og ananasmarinade
Marinade til kjøtt

Spice rub.jpg

Rub

Rub er mye brukt ved langtidsgrilling av kjøtt. En tørrmarinade/krydderblanding med malte kryddere og ofte brunt sukker. Gnis inn i overflaten på kjøttet som skal grilles. Kjøttet kan ligge med denne krydderblandingen innpakket i kjøleskap opptil ett døgn før man starter grillingen.

Prøv ut:
Spice rub
Dry rub

Svinecarre med terriyaki-glaze.jpg

Glaze

Glaze er en blank, oftest søt og noen ganger krydret, saus du har på kjøttet mot slutten av grilletiden. Glazen påføres vanligvis ved dypping eller med pensel, og brukes hovedsakelig for å gi en blank og flott overflate. Den kan også være med på å tilføre smak. 

Prøv ut:
Svinecarré med teriyakiglaze