Slik bruker du opp julematrestene

Har du rester igjen av ribbe, medisterkaker, medisterpølser, kalkun, rakfisk, lutefisk eller pinnekjøtt? Da er veien kort til nye retter. Romjulen er som skapt for å lage restefest av julens mange delikatesser. Her får du flere gode tips til hvordan du kan bruke opp restematen.

Ribbe

Svinekjøtt gjør seg veldig godt sammen med asiatiske smaker. Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt høye klosser. Dypp ”klossene” i en tykk soyaglaze (Hoi Sin, fra Blue Dragon). Serveres som den er, eller ha kald surkål fra dagen før ved siden av.

Eller hva med wraps? Glaser ribbebiter med soyasaus, ingefær, hvitløk, chili og sitron. Varm opp og riv i passe biter eller skjær i tynne skiver. Skjær litt crispy grønnsaker i tynne staver, som paprika, vårløk, gulrot. Servér i crispy duck lomper med hoisinsaus. Nydelig!

Asiatisk ribbe wrap.jpgWraps med asiatisk ribbe.

Medisterkaker

Fyll små runde butterdeigformer med restene av kålrabbistappen fra pinnekjøttmiddagen. Legg skiver av medisterkaker over.

Medisterpølser

Del en rugbrødskive i fire. Skjær medisterpølsen i skiver, og legg en skive på hver rugbrødbit. Ha på en liten ”dæsj” grov sennep. Pynt med tørket aprikosstrimler.

Julematrester.jpg
Tapas av julematrester.

Pinnekjøtt

Pinnekjøttrester er ypperlig til bruschetta! Bruk et godt brød, gjerne fransk landbrød. Rist noen skiver med hvitløk på, i ovnen. Finhakk rødløk, cherrytomater og basilikum, og bland sammen. Legg blandingen på det ristede brødet. Ta av kjøtt fra pinnekjøttet og finhakk, legg så kjøttet på toppen av skivene. Pynt gjerne med et basilikumblad eller to. 

Pinnekjøttrester er også et godt utgangspunkt for suppe. Bruk kraften som er igjen etter pinnekjøttmiddagen og bland med passe mengde vann. Riv opp pinnekjøttet i passe biter og suppler med sellerirot og bladpersille. Ha gjerne i gulrøtter og purre også. La det hele koke til grønnsakene er møre.

Pinnekjøttsuppe.jpg
Bruk restene av pinnekjøttet i en deilig suppe.

Kalkun

Av kalkunrestene kan du lage både wraps og pai. Kalkunwraps lager du enkelt ved å skjære kalkunrester i tynne skiver. Legg guacamole, rester av salat og frukt, rørosrømme, srirachasaus og kalkunen på wraps og rull sammen. Del i mindre biter.

Frister det mer med en pai er heller ikke det vanskelig å lage:
Rull ut ferdig paideig i en paiform. Pisk sammen 3 dl fløte og 4 egg. Ha strimlede kalkunrester, hakket purre og smuldret blåmuggost, f. eks. Stilton, over paideigen. Hell på egg og fløteblandingen. Stek i ovnen på 200°C i ca. 30-40 minutter.

Kalkunrester gjør seg også godt i en salat. Sammen med søt, moden persimon og rød quinoa får du en mettende og veldig god julesalat.

Julesalat.jpgRester av kalkun er godt å bruke i en fargerik salat.

Rakfisk

Rakfisk kan raskt bli tip tapas! Legg resten av fisken på nøytrale kjeks sammen med litt pultost. Topp gjerne med syltede rødbeter eller rødløk og litt purre.

Eller hva med en wrap? Varm opp lefser i ca. 10 sekunder i mikrobølgeovnen, eller et par minutter i stekeovnen. Smør på snøfrisk og legg på grovhakkede hardkokte egg, grovhakkede rødbeter, krispisalat og rakfisk i tynne strimler. Brett sammen som en wrap.

Rakfiskforrett.jpgRakfisk er godt til både tapas og wraps.

Lutefisk

Rester av lutefisk passer også perfekt til tapas. Stek baconterninger i en varm panne. Legg ertepuré og lutefiskbiter på Røros flatbrød. Topp med nystekte baconterninger og litt brunost.

Lutefisktapas.jpg
Med flatbrød, rømme og rester av lutefisk kan du raskt lage nye småretter.

Fra karamellpudding til karamellmousse

Har du karamellpudding til overs kan du med enkle knep gjøre restene om til karamellmousse. Du trenger: Rester av karamellpudding, gelatinplater, kremfløte og en skvett cherry, gjerne Pedro Xim.nez. Bruk stavmikser i karamellpuddingen og kjør den til den blir luftig og fin, ha i lett vispet fløte, nok til at det blir en god og rund smak. Videre har du i en skvett cherry. Vei opp massen på en vekt for å finne ut hvor mange gelatinplater du skal ha. Du trenger 3-4 gelatinplater per kilo masse av karamellpudding. Smelt gelatinen etter anvisning på pakken og rør inn.
Hell så det hele i fine vinglass og pynt med mynteblader, bringebær og melisdryss. Sett i kjøleskap frem til servering.

Julegrøt

Har du rester av risengrynsgrøt kan du lage stekte rislapper eller riskrem. For å lage rislapper visper du sammen egg, sukker, kardemomme og hvetemel i en bakebolle. Tilsett rester av risengrynsgrøt og rør til du får en jevn røre. La røren svelle i ca 15 minutter. Stek små lapper i en panne på middels varme.

Riskrem lager du raskt ved å vispe fløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland kremen i rester av risengrynsgrøt. Pynt med hakkede mandler, og server gjerne en god bærsaus til.