Slik bruker du opp julematrestene

Romjulen er som skapt for å lage restefest av julens mange delikatesser. Har du for eksempel tenkt på at både kalkun, ribbe og pinnekjøtt er fortreffelige delikatesser til romjulens tapasaften?

Ribbe med soyaglaze

Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt høye klosser. Dypp ”klossene” i en tykk soyaglaze (Hoi Sin, fra Blue Dragon). Serveres som den er, eller ha kald surkål fra dagen før ved siden av.

Medisterkaker

Små runde butterdeigformer fylles med restene av kålrabbistappen fra pinnekjøttmiddagen. Legg skiver av medisterkaker over.

Medisterpølser

Legges på rugbrød med en liten ”dæsj” grov sennep oppå. Pynt med tørket aprikosstrimler.

Bruschetta med pinnekjøtt

Bruk et godt brød, gjerne fransk landbrød. Rist noen skiver med hvitløk på, i ovnen. Finhakk rødløk, cherrytomater og basilikum, og bland sammen. Legg blandingen på det ristede brødet. Ta av kjøtt fra pinnekjøttet og finhakk, legg så kjøttet på toppen av skivene. Pynt gjerne med et basilikumblad eller to.

Fra karamellpudding til karamellmousse

Du trenger: Rester av karamellpudding, gelatinplater, kremfløte og en skvett cherry, gjerne Pedro Xim.nez. Bruk stavmikser i karamellpuddingen og kjør den til den blir luftig og fin, ha i lett vispet fløte, nok til at det blir en god og rund smak. Videre har du i en skvett cherry. Vei opp massen på en vekt for å finne ut hvor mange gelatinplater du skal ha. Du trenger 3-4 gelatinplater per kilo masse av karamellpudding. Smelt gelatinen etter anvisning på pakken og rør inn.
Hell så det hele i fine vinglass og pynt med mynteblader, bringebær og melisdryss. Sett i kjøleskap frem til servering.

Fra grøt til lapper

Risengrynsgrøt blir enkelt til stekte rislapper eller riskrem! Visp sammen egg, sukker, kardemomme og hvetemel i en bakebolle. Tilsett rester av risengrynsgrøt og rør til du får en jevn røre. La røren svelle i ca 15 minutter. Stek små lapper i en panne på middels varme.

Riskrem

Visp fløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland kremen i rester av risengrynsgrøt. Pynt med hakkede mandler.