Smakfulle skinker

Aina C. Hole
Aina C. Hole

Det ER forskjell på skinker. Griserase, fôr, salting, hengetid og luft påvirker smaken. Her følger en liten spekeskinkeskole med tips til neste gang du skal ta med noen skiver – av Italia, Spania eller Norge.

Hos oss finner du et stort utvalg av skinker, både i løsvekt og pakket. Når du først skal kjøpe noen skiver skikkelig skinke anbefaler vi deg å kjøpe skinke fra delikatessedisken. Det er helt avgjørende at skinkene skjæres slik de skal – løvtynne og delikate. Derfor har vi invistert i Berkelskjæremaskiner i alle våre butikker. Den ”lille, røde Ferrari-maskinen” som vi kaller den, bidrar til å få frem aromaen slik at smaken blir ekstra god, og du som kunde får flere skiver per hekto.

Men hva med det store utvalget av plastpakket skinke? Her kan du tenke ”hver til sitt bruk”. Plastpakket skinke egner seg godt på hjemmelagd pizza, på pasta og i salater. Blant alle våre skinker har vi noen klare favoritter. Her får du en oversikt over hvilke.

Parma - hemmeligheten ligger i fôret

Skinke laget av griser fra utvalgte grisefarmer rundt byen Parma, syd for Milano i Nord-Italia. Det spesielle er at disse grisene kun fôres på mysen av parmesan og kornprodukter – og dette setter sitt klare preg på skinkesmaken. Etter salting, hviling, vasking og tørking henges skinkene på scalares, egne trestativer i store rom med gjennomlufting. Og nettopp denne luftingen, i kombinasjon med varm sol, bidrar sterkt til å gi parmaskinken den spesielle smaken. Havluften fra den italienske kysten gir et perfekt klima for skinkens tørking. Ler mer om Parmaskinke.

San Daniele - Italias beste

San Daniele er noe mildere og søtere enn Parmaskinke. Mens havluften preger parmaskinken, henges San Daniele under enda mer optimale forhold. Den får både den milde brisen fra syd og den kalde fra alpene, noe som bidrar til å gi en veldig god smak. Italienerne mener selv at San Daniele lagret i 16 måneder er Italias beste og mest eksklusive skinke! Les mer om San Daniele skinke.

Serrano - mye og god smak

En serranoskinke kan komme fra hele Spania og det er store forskjeller i smaken. Grisene (den spanske, hvite rasen) fôres gjerne opp på mais og nøtter, noe som gir skinken en god og særegen smak. I valget mellom en parmaskinke og en SerranoAlba, får du mer smak fra serranoskinken. Les mer om Serranoskinke.

Ibérico de bellota - skinkenes konge

Ibericoskinken regnes som den beste av de beste. Skinken lages kun av iberisk, sort svin, og den aller beste varianten er Iberico de bellota. Den klassifiseringen viser at den er av en gris som har levd på eikenøtter og gress. En bellota er helt unik. Den er lagret i hele fire år, er fet og smaken blir sittende i munnen. Husk å spise den temperert – da tygger du ikke fettet, som for øvrig er delvis vegetabilsk på grunn av eikenøttene. De andre ibericovariantene har lavere kvalitet fordi grisene har fått kraftfôr. Les mer om Iberico skinke


Ibérico Cebo - en smak av Spania

Denne skinken er ganske lik Bellotaskinken. Forskjellen er at grisene spiser mer variert kost de siste månedene og dermed får skinken mindre nøttesmak. Les mer om Iberico skinke


Noir de Bigorre - fransk skinke av aller høyeste kvalitet

Bigorreskinken (Jambon Noir de Bigorre) er en fransk, meget spesiell skinke av aller høyeste kvalitet. Den kommer fra Bigorre i Pyreneene, ved grensen til Spania. Skinken er laget av en sort gris ved navn noir de bigorre. Den har mye fett innsprengt i kjøttet og utenpå. Grisene går fritt i skogen og lever av urter, korn og kastanjer, og det er nettopp kastanjene som gir den spesielle, nøttaktige smaken. Bigorreskinken regnes som en av verdens aller beste spekeskinker. Les mer om Noir de Bigorre.

Santa Kristina - den norske kvalitetsskinken

Selv om de utenlandske skinkene er mest kjent, kan du gjerne prøve våre norske varianter som for eksempel Santa Kristina fra Gilde. Kun to gårder rundt Mjøsområdet får produsere skinken, og det under meget strenge kriterier. Grisene fôres med et spesialfôr, som sikrer at fettet i skinkene holder seg under lagring og modning. Absolutt en skinke som kan anbefales! Les mer om Santa Kristina skinke.