Toscanaskinke - høy kvalitet og god smak

Asparges med Toscanaskinke og trøffelskum

Toscanaskinken skiller seg fra de andre skinkene ved at den er mindre fet, fastere og mørkere i kjøttet, kraftigere i smaken og mindre marmorert enn Parma og San Daniele.

Italia kan by på mange gode spekeskinker. En av dem, Toscanaskink, produseres på Viani-fabrikken i den lille middelalderbyen San Gimignano i provinsen Siena i Toscana. Viani-fabrikken er medlem av et toscansk konsortium med svært strenge krav til både de som avler opp grisene og de som foredler skinkene til førsteklasses spekeskinker. For at en Toscano-skinke skal kunne brennmerkes med konsortiets garantistempel for kvalitet, ”Prosciutto Toscano DOP”, er det fire klare krav som må være oppfylt:

1) Grisene må være født og fôret opp på godkjente gårder i Toscana, for øvrig fra de samme gårdene som grisene som blir til parmaskinke.
2) Fôret må bestå av en miks av korn og myse fra parmesanost.
3) De skal slaktes av godkjente Toscanaslakterier når de er minimum 9 måneder og skal før slakting ha en vekt på 144 til 176 kilo.
4) De skal transporteres til slakteriene på en verdig og dyrevennlig måte som ikke stresser grisene.

Modnes i opptil 20 måneder

Skinkene må henge minst et år for å kvitte seg med fuktighet (mister hele 35 prosent fuktighet) og for å utvikle den optimale smaken. På dette tidspunktet er de klare for salg. Viani lar imidlertid noen av skinkene henge i både 14, 16, 18 og opptil 20 måneder for å utvikle smaken ytterligere.

Håndarbeid, erfaring og kunnskap

Fabrikken, som har vært drevet av familien Viani siden 1922, produserer totalt 350 000 skinker i året, men bare 87 000 av disse har konsortiets berømte opprinnelsesmerke brent inn i svoret. Familien er en typisk lokal Toscanaprodusent, som selger 90 prosent av sine skinker og pølser i Italia. Men du får den også i våre butikker.

Kraftigere i smaken

Toscanaskinken skiller seg fra Parma- og San Daniele skinken, ved at den er mindre fet, fastere og mørkere i kjøttet, kraftigere i smaken og mindre marmorert. For øvrig anbefaler vi at du besøker skinkediskene våre og får personalet til å skjære skinkeskiver på butikkenes antastiske Berkelmaskiner. Da får du tynnere skiver, mørere kjøtt, flere skiver per hekto og mer skinke for pengene.

Tre gode oppskrifter med Toscanaskinke

Vårlige grillspyd med stekt sommerkål

Asparges med Toscanaskinke og trøffelskum

Bruschetta med Toscanaskinke og burrata