Resten av julen

Julen er ikke over før restematen er blitt til helt nytt jule- og forsåvidt også, nyttårsgodt. Her får du nyttige tips til fristende tapasretter som gjør det enkelt å forvandle restene til nye retter.

Når kritikken og oppvasken er vel overstått er det ofte en del rester igjen fra julebordet. God mat det er viktig å ta vare på og spise opp. Men det er jo en kjennsgjerning at det er lett å bli litt matlei når man nærmer seg nyttår. Da kan det være godt å få noen tips om hvordan men kan gi gamle kjenninger ny presentasjon på fat og fjøl.

Har du ingefær og koriander for hånden sammen med flatbrød, lefser, litt smør og rømme kommer du langt. Et par gulrøtter og vårløk eller purre, egg og melk øker mulighetsrommet ytterligere. Legg til litt fantasi, og gå i gang.

Under finner du noen forslag:

Asiatisk ribbe

Glaze ribberestene med soya, ingefær, hvitløk, chili og sitron. Varm ribberestene i stekeovnen, og riv eller skjær kjøttet i tynne skiver. Skjær litt crispy grønnsaker i tynne staver, som paprika, vårløk og gulrot. Servér i crispy duck lomer sammen med hoisinsaus.

Pinnekjøttsuppe

Ta vare på kraften fra pinnekjøttmiddagen. Riv opp kjøttet i passe piter og suppler med sellerirot og bladpersille. Ha gjerne i gulrot og purre også. Serveres rykende varm sammen med flatbrød og godt smør. Perfekt etter en tur ute i vinterkulden.

Lutefisktapas

Legg rester av ertepuré og lutefiskbiter på Rørosflatbrød, eller et annet godt flatbrød. Topp  med nystekte sprø baconterninger og litt revet brunost. Dryss eventuelt litt tørrsennep på, og glem for all del ikke nykvernet pepper!

Kalkunpai

rull ut ferdig paideig i en paiform, eller en liten springform med høye kanter. Riv eller strimle rester av stekt kalkun og legg oppå paideigen, smulder over blåmuggost - stilton er kjempegodt, hvis du har. Finstrimlet purre eller vårløk er også godt. Pisk sammen 4 egg og 3 dl fløte eller fløtemelkblanding og ha i paiskallet. Stek i ovnen på 200°C i 30-40 minutter. Følg med og senk eventuelt temperaturen hvis paien begynner å bli mørk i kantene uten at eggestanden har gått sammen. Serveres med frisk grønn salat.

Rakfiskforrett

En kuul, litt anderledes og pikant servering, der pultosten komplementerer smakene i fisken.

Bland eventuelt litt smør inn i pultosten og smør blandingen på nøytrale kjeks eller flatbrødbiter. Legg på finhakket, strimlet eller biter av rakfisk. Topp gjerne med syltede rødbeter, finstrimlet rødløk eller litt purre.

Kalkunwraps

Har du en pakke tortillas eller lefser på lur er det lettvint å lage wraps med forskjellig fyll. Til kalkunwraps skjærer du rester av kalkun i tynne skiver. Legg på f.eks. guacamole, rester av salat og fruk, Rørosrømme, srirachasaus sammen med kalkunskivene. Rull stramt sammen og del i mindre biter. Supergod snacks