Slik steker du kyllingfilet, kyllingbryst og kyllinglår

Kylling kan tilberedes både i panne, i ovnen og på grillen. Her får du våre tips for best resultat.

Kyllingfilet, kyllingbryst og kyllinglår passer som både lunsj og middag og det unike med kyllingkjøtt er at det passer sammen med alle andre råvarer, tilbehør, krydder og urter. Så her kan du kombinere kylling med de smakene du liker best. Vårt beste tips for å oppnå saftig og smakfullt kjøtt er å bruke steketermometer. Da får du saftig kjøtt uansett størrelse på fileten/brystet.

Grillet kyllingfilet.jpg

Kyllingfilet

Kyllingfilet er brystkjøttet på kylling uten skinn og ben. Kyllingfilet er svært mørt, og trenger kort tilberedningstid. Kyllingfilet kan stekes i panne, i ovn eller på grillen. I tillegg kan den gjerne trekkes i buljong. Godt med smør i pannen gir ekstra god smak på kjøttet.

Tilberedning i panne:
Krydre kyllingfileten/kyllingbrystet med salt og pepper eller valgfritt krydder. Varm opp stekepannen til middels varme, og stek kyllingfileten i smør (steker du med skinn, legger du skinnsiden ned) i ca. 2 minutter på hver side. Skru ned til lav varme og etterstek i 4-6 minutter, avhengig av størrelse, under lokk. Om du bruker steketermometer er kyllingen ferdig ved 65°C. La den hvile i 5 minutter før servering. Kylling bør gjennomstekes og kyllingfileten er ferdig stekt på 68 °C, men husk at temperaturen vil øke 1-3 °C under hviletiden.

Tilberedning i ovn:
Krydre kyllingfileten med salt og pepper eller valgfritt krydder. Brun kjøttet raskt i stekepanne på begge sider, til det har fått en fin gyllen stekeskorpe. Sett i ovnen på 180 grader °C. La stå til kjernetemperaturen er på 65 °C (cirka 15 minutter). La hvile i 5 minutter. Kylling bør gjennomstekes og kyllingfileten er ferdig stekt på 68 °C, men husk at temperaturen vil øke 1-3 °C under hviletiden.

Tilberedning på grill:
Tørk av kyllingfiletene med litt kjøkkenpapir. Mariner eller krydre kjøttet med salt og pepper eller valgfritt krydder. Pensle med litt olje. Grill kyllingen på høy direkte varme (rett over varmen) til de er gylne på begge sider, i ca. 2 minutter. Legg filetene så over på indirekte varme og sett på lokk. Bruk steketermometer, filetene er ferdige når de har en kjernetemperatur på 68 °C.

Tilberedning i buljong:
La fileten trekke i ca. 15 minutter på 90-95 °C.

Gode oppskrifter med kyllingfilet:
Kyllingfilet fylt med brie
Kremet kyllinggryte
Maissuppe med kyllingfilet og cherrytomat
Kyllingfilet med pasta og pesto
Grillet kyllingfilet

Kylling og pasta.jpg

Kyllingbryst

Kyllingbryst stekes enklest i ovn. Fyll gjerne en smakstilsetning under skinnet ved tilberedning eller legg på ost og ruccola som du surrer fast med to skiver bacon.

Krydre kyllingbrystet med salt og pepper eller valgfritt krydder. Legg dem i en ildfast form og stek dem i ovn på 180 °C i 20-30 minutter. Kjernetemperaturen skal være på 65 °C. Har du ikke steketermometer kan du stikke en kniv inn ved vingebenet for å se om kraften som kommer ut er klar. La hvile i 5 minutter. Kylling bør gjennomstekes og kyllingfileten er ferdig stekt på 68 °C, men husk at temperaturen vil øke 1-3 °C under hviletiden.

Tilberedning på grill:
Tørk av kyllingbrystene med litt kjøkkenpapir. Mariner eller krydre kjøttet med salt og pepper eller valgfritt krydder. Pensle med litt olje. Grill kyllingen på høy direkte varme (rett over varmen) til de er gylne på begge sider, i ca. 2 minutter. Legg filetene så over på indirekte varme og sett på lokk. Bruk steketermometer, filetene er ferdige når de har en kjernetemperatur på 68 °C.

Gode oppskrifter med kyllingbryst:
Kyllingbryst med pasta og hvit balsamico saus
Grillspyd med kylling
Pastasalat
Cæsarsalat

Kyllinglår i form.jpg

Kyllinglår

Brun kyllinglåret raskt på høy varme i stekepanne før du har det i ovnen. Da får du ekstra sprøtt skinn. Stek kyllinglårene i ovn på 180 °C i 45-50 minutter. Ta ut kyllinglåret når det har en kjernetemperatur på 65°C (pass på at du ikke stikker steketermometeret så det treffer bein, da får du feil kjernetemperatur på kjøttet). La kyllinglåret hvile i 5 minutter så kjøttsaften får satt seg i kjøttet. Har du ikke steketermometer kan du stikke en kniv inn ved lårbenet for å se om kjøttsaften som siver ut er klar. Kyllinglår bør være gjennomstekt, så hvis kjøttsaften er rødlig bør lårene steke litt mer. Kyllingfileten er ferdig stekt på 68 °C, men husk at temperaturen vil øke 1-3 °C under hviletiden.

Kyllinglårene kan også brukes i en gryte. Beregn da 45 minutters trekketid.

Tilberedning på grill:
Mariner eller krydre kjøttet med salt og pepper eller valgfritt krydder. Pensle med litt olje. Grill kyllingen på høy direkte varme (rett over varmen) til de er gylne på begge sider, i ca. 2 minutter. Legg filetene så over på indirekte varme og sett på lokk. Bruk steketermometer, lårene er ferdige når de har en kjernetemperatur på 65-66 °C. Temperaturen vil øke 1-3 °C under hviletiden.

Gode oppskrifter med kyllinglår:
Kyllinglår med ovnsbakte småpoteter og grønnsaker
Tandoori kyllingryte