Taco – folkets fredagsfavoritt

I løpet av noen få ti-år er Taco nærmest blitt Norges nasjonalrett og anslagsvis 48 prosent av befolkningen spiser Tex-Mex eller meksikansinspirert mat minst én gang i måneden. Den klassiske norske fredagstacoen med kjøttdeig, maiskorn, rømme og agurk i skjell eller lomper er bare én av mange varianter.

Men la oss starte med begynnelsen. Texas var en del av Mexico i rundt 200 år frem til 1836 da staten ble en del av USA, og det har siden vært en betydelig andel av befolkningen som har meksikanske aner. Tex-Mex, sammensatt av Texas og Mexico, brukes i flere sammenhenger, men knyttet til mat beskriver uttrykket retter fra USA med kulinariske røtter i Mexico og ble først brukt på begynnelsen av 1970-tallet.

Tortillas av mais og hvete, bønner, chili, lime og koriander er ingredienser man finner både i Tex-Mex og det meksikanske kjøkkenet. Mange retter, som burritos, fajitas og chimichangas, går igjen i begge men Tex-Mex-varianten har gjerne en søtlig smak og hyppig bruk av ost, man ikke finner igjen i meksikansk mat.

Med utgangspunkt i tortillas, som er helt sentral i dette kjøkkenet, kan man variere maten i det uenderlige. Lompene kan fylles med sjømat, grønnsaker, belgfrukter og alle typer kjøtt og toppes med salsa, guacamole og en rekker forskjellige sauser. Det er nesten slik at det bare er fantasien som begrenser mulighetene. Så hvorfor ikke servere wraps med sprøstekte torsketunger.

Wraps med sprøstekte torsketunger

I butikken finner du taco-produkter fra en rekke forskjellige produsenter og du kan være rimelig sikker på å finne både blå tortillas, chips og virkelig hot saus til din fredagstaco.

Og har du lyst til å prøve en helt spesielt god hjemmelaget variant kan du servere langtidsstekt revet lam - taco style som vist på bildet under.

Oppskriftsbilde