Kakao
Kakaodrikken kan vi takke Mayaindianerne for. De oppdaget drikken for flere tusen år siden.
Kakao fremstilles av kakaotreets kakaobønner. Kakaotreet har vært en verdifull plante for mennesker i flere tusen år, og det hele startet i Amazonasjungelen i Sør-Amerika. Først blant dyr som spiste fruktene på kakaotreet, deretter Mayaindianerne. Dyrene spiste bare fruktkjøttet og spyttet ut frøene. Disse frøene spredde seg og etter hvert ble det kakaotrær over et større område. Det var da Mayaindianerne fikk øynene opp for treet som skulle vise seg å bli svært verdifullt. De dyrket planten og brukte kakaofruktene som føde, før de etter hvert oppdaget kakaodrikken og hva de verdifulle bønnene kunne brukes til.
Pengemandel
Bønnene ble så verdifulle at de ble brukt som penger og fikk navnet "pengemandelen". Og det var mye en kunne kjøpe. Blant annet kostet en kanin 10 bønner, mens en slave kostet 100. Den første kakaodrikken de laget ble kalt chocoatel, og den var svært bitter siden den ikke var tilsatt sukker. Drikken ble laget ved at de røstet kakaobønnene i leirkrukke og knuste dem mellom steiner, og deretter blandet pulveret med vann og kanskje litt krydder som for eksempel rød pepper.
Fra Mexico til Europa
Gjennom handel med Mexico og Azteker-indianerne ble kakaobønnene spredt utover verden, men til Europa kom den ikke før flere år senere. Colombus var den første europeeren vi vet om som fikk smake på kakaodrikken, men han syntes smaken var altfor bitter. Oppdageren Hernando Cortés tok derimot med seg bønnene til Europa i håp om å bli rik. Spanjolene satte derimot liten pris på den bitre drikken, men lærte etter hvert å tilsette sukker, vanilje og kanel. Og dette gjorde kakaoen svært populær som drikk.
Sjokoladehus
Det tok bare noen få år før Europas overklasse og hendelsfolk oppdaget kakaoen, og i 1520 kom den til England. På grunn av prisen var kakaodrikken forbeholdt de rike og i 1657 åpnet Englands første sjokoladehus i London. Og i tiden som fulgte ble det bygget mange fler. Husene ble raskt brukt som samlingssted for rike og handelsfolk som brukte husene for å sosialisere seg, gjøre forretninger og ta seg en røyk over en god kopp kakao.
Rundt 1730 begynte verdien på kakaobønner å falle og flere fikk tilgang til bønnen, og i 1765 kom kakaoen til USA.
Smaken i dag
Smaken slik vi kjenner den i dag kan vi blant annet takke den nederlandske kjemikeren Johannes Van Houten for. Han utviklet i 1828 en metode som ekstraherte det bitre kakaosmøret fra ristede malte bønner. Dette gjorde at smaken ble mildere.