Bondebønner (sesongvare)
Bondebønner blir også kalt hestebønne. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende.
Oppbevaring
Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.
Varebeskrivelse
Bondebønner blir også kalt hestebønne. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Det er kun de lysegrønne,nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen.
Bruksområde
Bønnene kokes i lettesaltet vann i 20 minutter og de kan deretter serveres varme, eller kalde i salater.
Egenskaper
Bønner er mager kost, men rik på mineraler og vitaminer. De inneholder også protein. For vegetarianere er bønner et viktig proteintilskudd. Bønner kombinert med brød, korn og pasta gir like god proteinkvalitet som kjøtt og fisk.
Kvalitetskrav
Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.
Råvareinformasjon fra frukt.no