Brekkbønner
Brekkbønner har lange, runde eller ovale grønne skolmer. Et godt tegn på kvalitet er at skolmene er sprø og knaser når vi brekker dem.
Oppbevaringstemperatur
4 - 6°C
Oppbevaring
Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.
Varebeskrivelse
Brekkbønner har lange, runde eller ovale grønne skolmer. Et godt tegn på kvalitet er at skolmene er sprø og knaser når vi brekker dem. Import fra Spania, Nederland, Italia og Frankrike om vinteren og norsk produksjon på høsten.
Bruksområde
Brekkbønner er enkle å tilberede. De kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter. Bruksområdene varierer noe for den enkelte variant.
Egenskaper
Bønner generelt er mager kost, men rik på mineraler og vitaminer. De inneholder også protein. For vegetarianere er bønner et viktig proteintilskudd. Bønner kombinert med brød, korn og pasta gir like god proteinkvalitet som kjøtt og fisk.
Kvalitetskrav
Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge, uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.
Råvareinformasjon fra frukt.no