Sellerirot, Knollselleri
Sellerirot kommer fra Middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Den har vært kjent i Norge i lang tid, og er mye brukt som suppegrønnsak.
Oppbevaringstemperatur
0 - 2°C
Oppbevaring
Bunterot med gresset på bør ikke lagres lengre en uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.
Varebeskrivelse
Sellerirot kommer fra Middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Den har vært kjent i Norge i lang tid, og er mye brukt som suppegrønnsak. Det er en lysebrun, rund og knudret rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft, og en litt skarp søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som bunterot med gresset hengende på. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter som ofte er delt i stykker og plastpakket.
Bruksområde
Sellerirot bør skrelles før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksyderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den brukes mest som suppegrønnsak og både roten og gresset kan brukes. Stekt eller kokt sellerirot brukes som tilbehør både til fisk og kjøttretter. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Revet sellerirot er godt, og de grønne bladene kan også brukes i salat.
Egenskaper
Sellerirot er rik på kalium, og inneholder en del B- og C-vitaminer.
Kvalitetskrav
Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord, uten skadedyr eller frostskader.
Råvareinformasjon fra frukt.no
Hjortemedaljong i mandelsmør med pastinakkpure`og Sauce Grand Veneur
Hjortecarré m/sellerirotpuré, marinerte tomater og rosenkål
Råvarer rotgrønnsaker
-
Galangarot (bestillingsvare)
-
Gulrot
-
Gurkemeie (bestillingsvare)
-
Ingefær
-
Jordskokk
-
Kassava (bestillingsvare)
-
Kinaskokk (bestillingsvare)
-
Kålrot, Kålrabi
-
Lotusrot (bestillingsvare)
-
Nepe
-
Pastinakk
-
Pepperrot
-
Persillerot
-
Reddik
-
Rettich (bestillingsvare)
-
Rødbete
-
Skorsonerrot (bestillingsvare)
-
Taro, Eddo (bestillingsvare)
-
Yams (bestillingsvare)