-
Hjemmelaget andeconfit med pommes frites og syltede agurker
Middelsover 60 min -
Andeconfit med mandelpotetstappe
Lett20-40 min -
Andebryst m/potet- og selleripure
Lett20-40 min -
Helstekt and
Middelsover 60 min -
Andebryst m/pastinakkrem og appelsinsaus
Middels40-60 min -
Andebryst med sellerirot og søtpotetpuré
Middelsover 60 min
Mør og saftig and
And er et godt valg når du skal lage mat til dem du er glad i.
Vi spiser alt for lite and her til lands. Hel and, saftige bryst, deilige lår og andeconfit. Det er vanvittig godt og krever lite tilberedning. Den er like god til hverdags som til fest og som middag til to eller mange.
Andeconfit
Andeconfit med crispy skinn, rosa kjøtt og delikat smak er skikkelig snaddermat. Her velger du selv hvor mye tid du ønsker å legge ned i måltidet. Du kan lage den selv eller kjøpe ferdig andeconfit på boks. Server rykende varme lår med potetmos, smørstekte grønnsaker og rødvinssaus, så har du en sikker middagsvinner.
Andeconfit holder seg i en uke i kjøleskapet om den er forsvarlig pakket. Restene kan du bruke til raske middager i ukedagene - luksus i hverdagen!
Helstekt and
I Danmark velger mange helstekt and til jul. Kanskje ikke så rart. Det møre, saftige kjøttet passer perfekt sammen med glaserte poteter, rosenkål og rødkål. Konfiterte poteter er knakende godt til and. Sukkeret gir den deilige karamelliserte smaken, og andefettet gjør potetene sprø.
Andebryst
Andebryst er fantastisk godt når det er tilberedt riktig. For å sikre sprøtt skinn og saftig kjøtt, anbefaler vi deg å rute skinnet i små ruter med en skarp kniv. Pass på at du ikke skjærer helt gjennom. Start stekingen med skinnsiden ned i en kald og tørr stekepanne. Du trenger ikke stekefett siden fettet på andebrystene avgir nok fett til steking og god smak. Tilsetter du fett kan det bli vanskelig å få sprø skinnside. Ta deg god tid, gjerne 20 minutter, på medium-lav varme. På denne måten smelter du vekk mye av fettet. Dersom temperaturen i pannen er for høy, risikerer du å sitte igjen med en tjukk fettkant innenfor skinnet. Snu andebrystene underveis.
Skal du lage mat til mange kan det være lurt å steke andebrystene ferdig i ovnen. Også her på lav temperatur, rundt 100 grader i 7 minutter. Bruk steketermometer og stek til kjernetemperaturen er på 57 grader. Dette gir et rødt bryst. Ønsker du et mer rosa eller nesten gjennomstekt bryst kan du steke videre til 62-65 grader kjernetemperatur. La brystene hvile i ca 10-15 minutter etter stekingen, før du skjærer det i tynne skiver eller evt. serverer det helt.
Om du ønsker kan du glasere andebrystene med honning: Varm honningen i vannbad, tilsett lime og pensle over andebrystene på slutten av steketiden. Sett under varm grill i ca. 1 minutt.
Saus til and
Appelsinsaus er et klassisk valg til and, men også rødvinssaus gjør seg godt til andeconfit og gastrikk er godt til andebryst.
For å gi rødvinssausen ekstra god smak anbefaler vi å legge grønnsaksskrell i sausen mens den reduseres.
Luksusrester
Andekjøtt kan varieres på mange vis, og det kan også restene. Hvis du skulle være så heldig å ha andebryst til overs, kan du fylle ferske baguetter med mørt andekjøtt, sterk sennep og stuet rødkål. Supergodt! Rødkålen koker du sammen med gastrik-saus. Den tilfører akkurat passe mengde syre til lunsjen, og sennepen løfter det hele med en deilig, spiss smak.
Wraps er også super restemat. Da kan du bruke det du har i kjøleskapet. Tzatziki smaker fantastisk til, men de fleste sauser går bra. Friske grønnsaker som stangselleri og agurk gir en fin smakskontrast til andekjøttet.
Hunter´s pie er en tredje måte å bruke opp anderestene på. Den minner litt om Shepards pie, men lages med rester avandekjøtt eller andeconfit.
Ta vare på andefettet
Andefett skal ikke kastes. Det skal siles og oppbevares. Gjerne fryses ned i små porsjoner, for så å tas opp igjen og smaksette måltider et halvt år frem i tid.