Drikke til julematen

Hva bør du servere av drikke til julens måltider? Her får du svaret.

Ribbe

Vin: Sangiovese er druen du skal ha her, og da er vi i Toscana og Chianti. Vinene herfra har god fruktighet og friskhet, som frisker opp den tunge, fete maten, og de har ikke for mye tannin.
Øl: et smaksrikt Blonde eller Pale Ale.
Alkoholfritt: Julefripa fra Klokk & co eller Himmelstund sider fra Sverige.

Pinnekjøtt

Vin: Her er det spennende å velge en spenstig hvitvin fra Italia, eller en tørr Riesling. For den som vil ha rødt er Barbera fra Nord-Italia et godt valg: en moderne, fruktig, frisk vin med moderat garvestoff.
Øl: Juleøl eller annet mørkt øl med sødme er godt til.
Alkoholfritt: 50/50 blanding vørterøl og eplemost, servert i karaffel er spenstig (f.eks: Aass Vørterøl og Frisk og Frodig eplemost).

Pinnekjøtt.jpg

Rype

Vin: Syrah fra Nord-Rhône er en vinner her! Frisk, saftig, med litt pepper og einer på duft og god fylde og lengde.
Øl: mørke typer som brown ale, porter, stout eller mørkt belgisk klosterøl.
Alkoholfritt: Også her noe mørkt, og det kan ha litt sødme, for eksempel Blåbærmost eller vørterøl.

Fasan

Vin: Rødvin er godt til, som en Borde- aux fra Saint-Julien eller St.-Émilion eller en italiensk Barolo. Riesling fra Alsace er et godt hvitt alternativ.
Øl: juleøl eller bayer. Tørr eplesider hvis fasanen er fylt med epler eller servert med surkål.
Alkoholfritt: blåbærsaft (Saxhyttegubbens blåbär), eller solbærsaft (ikke sirup), for eksempel fra Hervig.

Kalkun

Vin: Ta en rødvin fra Australia. Jo mer stuffing og krydder, jo mer tyngde kan vinen ha. Joven Crianza fra Spania.
Øl: Pale ale.
Alkoholfritt: Sprudlande Margaret fra Balholm – alkoholfrie bobler, en god rød most eller limonade hvis anden følges av appelsinsaus.

Nystekt and.jpg

And

Vin: Rød burgund passer veldig bra, både and og Pinot Noir har en innsmigrende og stor smaksdybde.
Øl: samme som til kalkun.
Alkoholfritt: samme som til kalkun.

Gås

Vin: Sangiovese fra Italia.
Øl: samme som til kalkun.
Alkoholfritt: samme som til kalkun.

Lutefisk

Vin: Albariño hvitvin fra Spania, eller Champagne. Tilbehøret bestemmer: jo mer bacon, ertestuing og brunost, jo mer sødme kan hvitvinen ha.
Øl: gjerne lyst hveteøl eller Saison.
Alkoholfritt: Sprudlande Margaret fra Balholm – alkoholfrie bobler, eplemost eller sitronlimonade.

Juletorsk

Vin: Rødvin til torsk er alltid overraskende bra! Vin fra Italia er godt til. Pass litt på torskeleveren - hvis du har med den, er det bedre å velge hvitt, for eksempel en hvit Burgund.
Øl: lyst hveteøl, blonde eller pale ale.
Alkoholfritt: Sprudlande Margaret fra Balholm – alkoholfrie bobler, alkoholfritt hveteøl eller juleøl.

Torsk.jpg

Multekrem

Vin: Tokaji fra Ungarn er veldig godt til multekrem.
Øl: Trapist fra Belgia.
Alkoholfritt: Hylleblomstsaft eller tropisk saft.

Riskrem

Vin: En søt dessertvin med litt tyngde som Montbasillac eller Beerenauslese.
Øl: Porter passer bra, eller Amber ale.
Alkoholfritt: rød saft.

Fruktsalat

Vin: Veldig godt med Moscato d'Asti: lett, søtt og musserende italiensk.
Øl: Bruin.
Alkoholfritt: Hylleblomstsaft eller annen saft.