Blåskjelltips

Her får du våre tips til hvordan du plukker og griller deilige blåskjell.

Blåskjell er noe vi nordmenn spiser mye av. Skjellene kan for eksempel grilles eller dampes. Grilling av blåskjell er lett. Bare legg skjellene på grillristen og sett på lokket, når de har åpnet seg er de ferdige. Vi anbefaler derimot damping da de blir mye saftigere og ikke så tørre som de kan bli når du bare griller dem. Bruk en metallbakk eller oppbrettet aluminiumsfolie. Legg på blåskjellene sammen med urtesmør, løk, hvitløk og litt hvitvin og sett det på grillen. Ta gjerne et lokk over og vent til skjellene har åpnet seg helt.

Blåskjellregel

Bruk bare levende skjell. Vi anbefaler «alt i kjelen-metoden» som er en enkel, rask og sikker metode for å sortere ut levende og døde skjell.

- Kast eventuelle knuste skjell, du finner i nettet. Skyll resten av skjellene og legg dem i kjelen.

- Alle skjell som har åpnet seg under dampingen kan spises. De som ikke har åpnet seg er døde og må kastes.

Når du plukker blåskjell selv

Skal du plukke blåskjell selv bør du ringe blåskjelltelefonen i ditt område først for å sjekke om blåskjellene i området kan spises. Noen ganger kan de inneholde gift/forurensing fra oss mennesker siden de fungerer som sjørensere og filtrerer vannet.


Når du har plukket egne skjell bør du fjerne skjeggtråden som stikker ut på den ene siden av skjellet før koking/damping. Skjeggtråden bruker blåskjellet til å holde seg fast på ting med, og den fjernes lett med fingrene. Kjøper du blåskjell i butikken er disse renset, sjekket og alltid giftfrie.