Blåskjelltips

I Norge spises det mange tonn blåskjell i løpet av året. Her får du våre tips til hvordan du plukker og tilbereder de deilige skjellene. Vi forklarer deg også hvordan du ser forskjellen på levende og døde blåskjell.

En viktig regel som gjelder når man skal tilberede blåskjell er å bruke kun levende skjell. Ofte kaster vi fullt spiselige skjell fordi vi tror de er døde. Tidligere lærte man at om ikke blåskjellene lukket seg når man kakket på dem, var de døde. Blåskjell som ligger kaldt, som i fiskedisken eller i kjøleskap, blir litt trege i bevegelsen og vil derfor ikke lukke seg like lett. Det betyr ikke at de da er døde. Derfor anbefaler vi "alt i kjelen"-metoden for finne de skjellene som evtenuelt er døde.

Øldampede blåskjell .jpg

"Alt i kjelen"-metoden

Dette er en enkel, rask og sikker metode for å sortere ut levende og døde skjell.

  1. Kast eventuelle knuste skjell, du finner i nettet.
  2. Skyll resten av skjellene og legg dem i kjelen.
  3. Damp skjellene. Alle skjell som har åpnet seg under dampingen kan spises. De som ikke har åpnet seg er døde og må kastes. Dette skal kun være en liten andel av skjellene.

Levende blåskjell

Du kan enkelt se på et dampet blåskjell om det var levende eller dødt før tilberedning. I levende blåskjell vil muskelen/kjøttet trekke seg sammen nesten som en liten ball under tilberedning.

Døde blåskjell

Om blåskjellet var dødt før damping vil kjøttet ligge langs med skjellet innvendig. Det er ikke farlig å spise døde skjell, men vi anbefaler ikke å spise dem.

Skal du plukke blåskjell selv?

Skal du plukke blåskjell selv bør du ringe blåskjelltelefonen i ditt område først for å sjekke om blåskjellene i området kan spises. Noen ganger kan de inneholde gift/forurensing fra oss mennesker siden de fungerer som sjørensere og filtrerer vannet.

Når du har plukket egne skjell bør du fjerne skjeggtråden som stikker ut på den ene siden av skjellet før koking/damping. Skjeggtråden bruker blåskjellet til å holde seg fast på ting med, og den fjernes lett med fingrene. Kjøper du blåskjell i butikken er disse renset, sjekket og alltid giftfrie.

blåskjell.jpg

Tilberedning av blåskjell

Blåskjell kan både grilles, dampes, gratineres og brukes i en deilig suppe. Her får du våre gode blåskjelloppskrifter:

Blåskjell med pommes frites

Dampede blåskjell med kokos og lime

Øldampede blåskjell

Dampede blåskjell på bål

Grillede blåskjell

Gratinerte blåskjell

Fisk- og skalldyrsuppe med blåskjell

Fisk- og skalldyrsuppe med blåskjell og kamskjell