Tilberedning av kveite

Vanlig tilberedning av kveite er å skjære den i skiver og trekke i gryte, men den kan også bakes i ovn, grilles, stekes i panne og graves. Fisken holder fasongen godt både kokt og stekt.

Av kveiteskiver bør du beregne 3-400 g pr person, av benfri filet er 200 g passe. 

Stekt kveitefilet.jpg

Stekt kveite: Temperer kveitefileten i ca. en halvtime før tilberedning. Tørk godt av fileten og ha på salt og pepper. Del fileten i passe serveringsstykker. Her er det viktig å skjære porsjonene slik at alle bitene får en del av "fettranden". Varm en stor stekepanne, ha i 25 g smør og la det bli nøttebrunt. Legg i filetene med skinnsiden ned. Ha i et par lett klemte hvitløksfedd med skallet på og evt. litt estragon. Stek i ca. 3-4 minutter på medium+ varme, fremdeles kun på skinnsiden. Når fiskekjøttet begynner å bli melkehvit, snur du det over på et fat og heller mesteparten av det nøttebrunede smøret med hvitløksfeddene over fisken – varmt, nøttebrunt smør gir en himmelsk smak. Den høye temperaturen på smøret vil trekke fisken ferdig. Server med hjemmelagd mandelpotetmos, grønnkål, saltbakte rødbeter og en god saus saus.

Ovnsbakt kveite: Temperer kveita i ca. en halvtime før tilberedning. Forvarm ovnen til 150 grader og sett inn kveita. Pass på temperaturen og bruk steketermometer. Når fisken har 47 grader i kjernetemperatur er den ferdig (12-15 minutter). Steker du på 70 grader, får du en forsiktigere steking og unngår at fisken blir tørr. Server med kokte poteter, sandefjordsmør, brokkoli og smørdampet gulrot.

Kokt kveite med sandefjordsmør.jpg

Kokt/trukket kveite: Til 4 porsjoner med kveiteskiver (1,4 kg) koker du opp 3l vann i en stor, vid kjele med 6 ss salt, 1 dl eddik, 1 ss hel pepper, 2 laurbærblad, 1/2 sjalottløk i skiver og det gule skallet av 1/2 sitron. Trekk kjelen av platen og legg i kveiteskivene. Etter ca. 15 minutter vil kveita være klar til servering. Server med smørdampede grønnsaker og sandefjordsmør.

Tips! Kveiteskivene kan gjerne avkjøles i vannet om du ikke spiser opp alt med en gang - kald smaker den fantastisk på flatbrød med majones og grovkvernet pepper.