Tilberedning av flyndre

Piggvar, kveite, smørflyndre, slettvar, rødspette og sjøtunge er noen av våre mest smakfulle og delikate fisker. De kan tilberedes på flere ulike måter.

Beregn 200-250 g filet eller 400-500 g hel fisk per person. For å få frem den aller beste smaken, lønner det seg ofte å la flyndre modne et par dager ekstra i kjøleskapet.

Gode flyndretips

  • For best kontroll anbefaler vi å steke flyndre hel i panne. Fisken er ferdig når kjøttet løsner fra beinet.
  • Bruk mye godt smør og ha gjerne hvitløk i smøret, det gir god smak. Hell smøret over fisken underveis i stekingen.
  • Bruk steketermometer ved ovnsteking, fisken er ferdig ved 50-55 °C.

Flyndre - en delikatesse.jpg

Piggvar

Piggvar, også kalt «havets fasan», er den som regnes som den aller beste fisken med en skikkelig eksklusiv smak. Piggvaren har en naturlig fettrand på siden som gir en ekstra god smak. Vi skjærer den i hele skiver eller som fileter.

Piggvarfiletene bør stekes i stekepanne, men hvis vi skjærer fisken som koteletter kan du steke i ovn. Hel piggvar kan saltbakes i ovn eller stekes hel i ovn. Som saltbakt beskyttes fiskens fuktighet slik at den blir ekstra smakfull. Av tilbehør anbefaler vi asparges og hollandaise, men prøv gjerne også skalldyrrisotto og sprø sukkererter.

Gode oppskrifter med piggvar:

Stekt piggvar med asparges og gulrot
Stekt piggvar med byggotto
Piggvar med fennikelsalat

Stekt kveitefilet.jpg

Kveite

Hos Jacob's får du bare villkveite. Hele skiver kan trekkes i vann eller bakes i ovn. Kveitefilet stekes i ovn eller panne. Husk at fisken skal være fast i kjøttet og ikke stekes for lenge – da blir den lett tørr. I panne steker du i smør og olje, og bruk en skje til å helle smøret over fisken under steking. Kveite tåler litt «kjøttaktig» tilbehør som rødvinssaus, sopp, sellerirotpuré, spinat og bakte tomater. Til kokt/dampet kveite anbefaler vi agurksalat, sandefjordsmør og gulrot eller gulrotpuré.

Gode oppskrifter med kveite:

Kokt kveite med sandefjordsmør
Grillet kveite
Grillet kveite med tomatsalat
Kveitefilet med potetaïoli og ummerhollandaise
Stekt kveite med grønnkål og safransaus
Gravet kveite

Stekt kveitefilet.jpg

Smørflyndre

Smørflyndre har et delikat kjøtt med mild smak. Den kan ovnsbakes, stekes i panne og porsjeres. Vi skjærer ut fileter á ca. 100 gram. Av tilbehør vil vi foreslå ertepuré, beurre blanc, spinat og smørdampet gulrot.

Prøv hvitvinsdampet smørflyndre med urter og grønnsaker.

Smørflyndre.jpg

Slettvar

Slettvar er like god hel som i filetform. Slettvar har like hvitt kjøtt som piggvar, men er mildere i smaken og har blankere fett.

Skjær av hodet og del fisken på langs så du får to koteletter. Bak i ovn eller stek i panne. Stek i smør, gjerne med sitrontimian. Som tilbehør anbefaler vi både aspargesbønner, sukkererter og rotpuré av sellerirot og jordskokk – gjerne med litt kremost i puréen! Ellers er rød perlepotet bakt ovn det beste.

Prøv pannestekt slettvar med søtpotetfries og spicy hollandaise.

Slettvar.jpg

Rødspette

Rødspette har litt smak av skalldyr på grunn av det den spiser på havbunnen. Det er vanlig å panere fisken i mel, salt og pepper eller i knust cornflakes – barnevennlig fisk med god, søtaktig smak! Inkludér gjerne barna i paneringen – det er gøy! Godt tilbehør er agurksalat, råkostsalat, gulrot, potet, sitron og remulade.

Gode oppskrifter med rødspette: 

Sprøstekt rødspette med remulade, poteter og kaperssmør
Helgrillet rødspette

Rødspette.jpg

Sjøtunge

Sjøtungen er en delikat, god fisk som bakes i ovn eller stekes i panne. Det er vanlig med litt eksklusivt tilbehør som tomatbasert salat med fennikel, ruccola og syltet rødløk. Brunet nøttesmør med soya og hakket, hardkokt egg gjør susen!

Prøv helstekt sjøtunge med spekeskinke, soya beurre noisette og haricorts verts