Flyndre - en delikatesse fra fiskedisken

De flate flyndrefiskere du finner i disken hos Jacob's har en delikat smak og kvalitet som overgår det aller meste. Piggvar, kveite, smørflyndre, slettvar, rødspette og sjøtunge er supre middagsfisker.

De flate flyndrefiskene ser rare nok ut i seg selv, men det rareste er likevel at de alle er født runde. Både piggvar, kveite, slettvar, rødspette, smørflyndre og sjøtunge er født som vanlig rund fisk, men øynene flytter seg så de kommer på én side og fiskekroppen endrer seg til en flat form etter hvert som de vokser. Fiskene er gjerne grå og brune på toppen og hvite under. Den grå kamuflasjefargen er fin både for å skjule seg for rovdyr på havbunnen og for å angripe bytte.

Delikat smak

I dag velger mange litt «trygt» og av gammel vane når de kjøper laks og torsk, og skrei og makrell i sesong. Men de flate fiskene smaker kanskje enda bedre. Piggvar og kveite i særdeleshet, men også de andre flyndrefiskene har en delikat smak og kvalitet som overgår det aller meste. Og for å få frem den aller beste smaken, lønner det seg ofte å la slik fisk modne et par dager ekstra i kjøleskapet.

Hel piggvar.jpg

Piggvar

Piggvar, også kalt «havets fasan», er den som regnes som den aller beste fisken med en skikkelig eksklusiv smak. Den er nesten helt rund og betydelig mindre enn kveite, med helt hvitt kjøtt. Piggvaren har en naturlig fettrand på siden som gir en ekstra god smak. Vi skjærer den i hele skiver eller som fileter.

Prøv piggvar med fennikelsalat.

Hel kveite.jpg

Kveite

Kveite, som ofte kalles hellefisk, kan bli på over 300 kilo, men den du finner i fiskedisken veier bare 10-15 kilo. Hos Jacob's får du bare villkveite.

Prøv kokt kveite med sandefjordsmør.

Hel smørflyndre.jpg

Smørflyndre

Smørflyndre veier gjerne 3-400 gram, fanges i Danmark og leveres fersk til Jacob's. Fisken har et delikat kjøtt med mild smak.

Prøv hvitvinsdampet smørflyndre med urter og grønnsaker.

Hel slettvar.jpg

Slettvar

Slettvar er nær slektning av piggvar, men mens piggvaren har pigger i skinnet, er slettvaren helt glatt. Slettvar er mørk og brungrå, lever langs norskekysten, finnes kun som villfisk og veier fra 1 til 20 kilo. Den er like god hel som i filetform. Slettvar har like hvitt kjøtt som piggvar, men er mildere i smaken og har blankere fett.

Prøv pannestekt slettvar med søtpotetfries og spicy hollandaise.

Hel rødspette.jpg

Rødspette

Rødspette er den vanligste flyndrefisken og kommer i størrelser fra 200 gram til 4,5 kilo. Den har litt smak av skalldyr på grunn av det den spiser på havbunnen.

Prøv sprøstekt rødspette med remulade, poteter og kaperssmør.

Hel sjøtunge.jpg

Sjøtunge

Sjøtungen fiskes i sørdelen av Norge og Skagerak, og det er Danmark som er størst på både sjøtunge og smørflyndre, som likner hverandre. 700 gram er en perfekt størrelse, men fisken kan veie fra 300 gram til 1,5 kilo.

Prøv helstekt sjøtunge med spekeskinke, soya beurre noisette og haricorts verts.

Grillet kveite.jpg

Gode tilberedningstips

  • Stek flate fisker hel i panne – da har du best kontroll. Fisken er ferdig når kjøttet løsner fra beinet.
  • Bruk mye godt smør
  • Knus hvitløk i smøret og hell smøret over fisken
  • Bruk steketermometer ved ovnsteking, ved 50-55 °C er fisken perfekt

For flere tips se tilberedning av flyndre.