Sukkererter

Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå både i Norge, Europa og USA. Sukkererter er lysgrønne, flate belger med små, lite utviklede erter i. Konsistensen er sprø og de er lette å knekke.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2 °C

Oppbevaring

Sukkererter oppbevares best ved lav temperatur og uten lufttrekk. Ofte blir sukkererter levert pakket på brett for å forlenge holdbarheten. Man kan gjenopprette sprøheten til en viss grad ved å legge sukkerertene i iskaldt vann en stund før bruk.

Varebeskrivelse

Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå både i Norge, Europa og USA. Sukkererter er lysgrønne, flate belger med små, lite utviklede erter i. Konsistensen er sprø og de er lette å knekke. Hele belgen kan spises, og smaken er god og søt. "Mange tout" som de heter på fransk, betyr "spis alt". Sukkererter er den varianten friske erter som omsettes mest her hos oss.

Bruksområde

Sukkererter brukes mest rå i salater eller som snacks. Stilken og strengen som ertene henger i, fjernes før bruk. Sukkererter kokes forsiktig i ca. 2 minutter, slik at de fortsatt er sprø, og serveres som delikat tilbehør til fjørfe- og kjøttretter. Egner seg også godt i wok og stuet sammen med gulrøtter f.eks. servert til spekeskinke.

Egenskaper

Erter og andre belgvekster inneholder mye proteiner og er derfor en viktig del av et vegetarisk kosthold hvor belgfrukter erstatter kjøtt som primærkilde for proteiner. Inneholder A, B, C og K-vitaminer og mineralene fosfor, jern, kalium samt kostfiber. Sukkererter spises med belgen og inneholder dermed mer vann og mindre konsentrert energi og vitaminer enn når man spiser friske grønne erter.

Kvalitetskrav

Sukkererter skal være hele og saftspente, og uten mekaniske skader eller mugg. Fargen skal være frisk grønn.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer erter og bønner