Grønnkål

Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring. Ved optimal lagring på 0° C har den best holdbarhet. Grønnkål bør ha høy luftfuktighet og være beskyttet mot direkte lufttrekk og etylen.

Varebeskrivelse

Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Den hører således til gruppen av bladkål. Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Grønnkål benyttes også til dekorasjon.

Bruksområde

Grønnkål har en relativt kraftig kålsmak. Den kan brukes kokt i suppe eller stuinger. Den kan også smørdampes, kokes eller stekes. Grønnkål brukes også som pynt i stedet for salat.

Egenskaper

Grønnkål er en meget sunn grønnsak. Den er kalorifattig og rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.

Kvalitetskrav

Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer kål