17.mai - matfest fra morgen til kveld

Ok. I år er det din tur. Din tur til å invitere til en flott 17. maifest – enten det handler om russefrokost, vennefrokost, lunsj eller selve 17. maimiddagen. Vi gir deg selvsagt god hjelp!

17. mai er jo først og fremst en familiedag og mange liker å samles til frokosten. Her skal lillemor vise frem den nye bunaden og pjokken sitt første slips, mormor har igjen strøket 17. maisløyfen fra 1962 og mor og far står på hodet for at alt skal bli så koselig som de har planlagt. Her gir vi deg våre råd på hvordan du får en bra feiring. 

Russefrokost som varmer og styrker

Chikkelakke, chikkelakke, show-show-show! Russefrokosten starter gjerne grytidlig, og vær forberedt på at den gjengen du får hjem ikke alltid er i toppslag.
Når russen kommer kan de godt være kalde etter en lang natts fest. Gi dem varmen tilbake med hjemmelagd kakao og en ”russebolle” når de kommer. Russeboller er hveteboller og melisglasur med rød eller blå konditorfarge! Til frokosten bør du satse på energirik og lettspist mat. Tapasboller i tomatsaus, ferske rundstykker, grillede, varme kyllinglår og en pastasalat med paprika, rødløk, fetaost og en god, fransk dressing vil få ben å gå på.

Kurvfrokost/brunch for venner

Heldige er de som blir bedt på spleisebrunch der alle kan ta med noe godt til fellesskapet! Du inviterer, du organiserer hva alle skal ta med og du stiller med basisen for en lang og hyggelig 17. maisamling. Det vil si smør og nybakt brød eller ferske rundstykker/baguetter, juice, te og kaffe. Husk å kjøpe norske flagg og pynt med bjerkekvister! Invitér til mellom klokken 10 og 11 så gjestene i beste tradisjon får sett litt på barnetogene på TV!

Forslag til mat gjestene kan ha med:
- kjøttpålegg
- salat
- grønnsaksfat
- laks og eggerøre
- en variert osteanretning
- kake
- fiskemousse
- hjemmelaget leverpostei med bacon.

Familiefrokost og eggedosis

Det gjelder å ha noe som både store og små liker! Vi ville satset på godt brød, kokt egg, stekt bacon, kabaret, gravlaks med sennepssaus, røykelaks, jordbær og is. Og ikke glem eggedosis til barna – det er 17. mai-tradisjon!

Et godt tips: Når barna har spist ferdig gir du dem hvert sitt champagneglass i plast og fargerike tusj. La dem 17. maipynte glassene før du fyller dem med eggedosis – da sysselsetter du dem mens de voksne spiser ferdig og sørger for at eggedosisen serveres på en morsom måte! 

Festmiddag

Det blir alltid fest med et deilig skalldyrbord. Flotte, ferske reker er en stor suksess, og kongekrabben er saftig og kjøttfull. Du supplerer og med blåskjell som smøres inn med ferdig marinade og dampes i hvitvin – da trekker marinaden seg inn i skjellene når de åpner seg og gir et ekstra kikk til smaksløkene. En helkokt ørret eller laks gjør seg svært godt på skalldyrbordet, og inkluderer du friske asparges med hollandaisesaus vil gjestene hylle deg. Av øvrige delikatesser til skalldyrbordet kan vi friste med tzatziki, urtesmør til kongekrabben, aioli til laksen og saltbakte poteter.