Kjøttstykker med stort potensiale

Ikke alt kjøtt er like mørt fra naturens side, men gir du det ekstra tid i gryten eller i stekeovnen vil du få en spiseopplevelse du sent vil glemme. Dyrets forpart og andre ”seige” stykningsdeler har stort potensiale ved langtidssteking og langtidskokoing.

Forparten på oksen gjerne kalles ”the ugly parts” i utlandet. Dette skyldes at kjøttet ikke er like mørt som mange av de andre stykningsdelene på dyret. Kjøtt fra forparten har mer bein og mer utviklede muskler enn kjøtt fra bakparten, og trenger derfor litt lenger tid for å bli mørt. Gir du derimot kjøttet den tiden det trenger i gryten eller i stekeovnen vil du få mørt og smakfullt kjøtt, og ikke minst god kraft

Kjøtt til langtidskoking og langtidssteking

Forparten av dyret består av stykningsdelene entrecôte, høyrygg, bibringe, nakke, bryst, bog og skank. Entrecôten skiller seg ut som mørt og deilig biffkjøtt, mens de øvrige delene blir seige om de får for kort tilberedningstid. Forvandlingen skjer gjennom langtidssteking og/eller koking på lavere varme. Det som er så fint med såkalt suppekjøtt og kokekjøtt er at magien skjer av seg selv. Mens kjøttet steker eller putrer på lav varme kan du gjøre noe annet gøy. Gi det tid og det gir masse kjærlighet tilbake!

Rødvinsbraisert bibringe.jpg

Høyrygg sitter rett over entrecôten, og passer perfekt til koking, braisering og
langtidssteking. Lag en deilig Boeuf bourguignon, gulasj eller steam buns med pulled beef.

Bog eller forbena på dyret gir masse bra kjøtt. Supert til koking, braisering og til å lage steker. Bruk gjerne bog i hjemmelaget kjøttsuppe.

Bibringe er sidekjøttet med ribbena i. Supert til koking og braisering, men kan også benes ut og surres opp til langtidssteking. Rødvinsbraisert bibringe smaker usedvanlig godt.

Bryst er ypperlig til koking og braisering.

Culottestek er halestykket på dyret fra overgangen mellom rygg og lår. Fantastisk til langtidssteking og koking. Lag for eksempel en saftig culottestek.

Bankekjøttet sitter helt bak på dyret på ytterlåret og egner seg best til koking og gryteretter.

Rundstek sitter også på dyrets lår og ble tidligere kalt rundbiff. Super til oksestek og bankebiff. Passer også til grytekjøtt og suppe. Lag for eksempel oksestek med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter.

Revet.jpg

Langtidsgrilling

Dyrets forpart egner seg også veldig godt til langtidsgrilling. Brisket, bog, nakke og høyrygg er særlig egnet. Dette er stykker med mye kjøtt, som kan stekes nøytralt og siden tilsettes ulike smaker. Til pulled beef er høyrygg av storfe det mest optimale fordi den har mest fett. Dette er kjøtt med masse smak, men det krever lang tids varmebehandling for å få den optimale mørheten. Griller du det lenge nok på svak varme kan du rive kjøttet fra hverandre med to gafler når det er ferdig.

Slik lykkes du med langtidsgrilling

Revet på den ordentlige måten