Tips til fargerike festbord

La deg inspirere til å lage fargerike festbord fylt med deilige retter som passer til både frokost, brunsj, lunsj og middag. Vi kan friste med modnede skinker, julemat, fisk, smakfulle salater og himmelske oster.

Lys opp mørke vintermåneder med matbord spekket med friske farger og gode råvarer. Med modnede skinker, hjemmelaget pålegg, nystekt brød, fristende julemat, fersk fisk, salater og oster akkompagnert med sitrusfrukt, granateple, fiken og rødkål har du et godt utgangspunkt.

Juletapas med rester av julemat

Lag juletapas av mat du har til overs etter den store julemiddagen.

Frokost, brunsj eller lunsj

Spekemat krever minimalt med forberedelse og er supergodt. Nyskåret spekemat sammen med nystekt brød og en salat passer til både enkel frokost, lunsj og brunsj. Ønsker du å gjøre mer ut av det kan du for eksempel servere hjemmelaget pålegg, nykokte egg, sild, oster, marmelader, senneper og oppskåret frukt ved siden av.

Tips til frokost brunsj eller lunsj:

Spekefat - vi har mye spennende norsk spekemat i butikken, som for eksempel den økologiske spekematen fra ASK gård på Jevnaker. Utvalget er også stort på utenlandske skinker. 

Hjemmelaget pålegg - du kan lage en rekke pålegg selv, men om ikke tiden strekker til kan du kjøpe det meste hos oss. Mye av det er like godt som hjemmelaget.

Tilbehør - lag fargerike salater med det du har i kjøleskapet, skjær opp frisk frukt til garnityr og sett frem ferskt brød og ulike typer sennep.

Saftige potetkaker med tilbehørSaftige potetkaker med tilbehør passer perfekt til koldtbord.

Desemberkoldtbord

Koldtbord med julemat kan raskt gjøres mer spennende med noen enkle knep. Lag små kanapeer, munnfuller eller wraps med julemat som utgangspunkt. Til dette kan du fint bruke mat som er til overs etter større middager. 

Tips til desemberkoldtbord:

Sildebord - I Sverige står sildetradisjonen sterk. Spesielt til påske, midtsommer og jul får silden spille en stor rolle. Til jul har svenskene et bredt utvalg sild på julebordet.

Juletapas - Julen er ikke over før restematen er blitt til helt nytt julegodt. Lag deilig tapas av julemiddagen. Både ribbe, pinnekjøtt, kalkun, medister, rakfisk og lutefisk kan gjøres om til nye og spennende småretter.

Sjømat - Mange serverer tradisjonen tro juletorsk til jul, og glemmer alt det andre spennende som finnes i fiskedisken. Hos Jacob's finner du 20-25 fiskeslag i disken i løpet av uken, også til jul.

Småretter - Skal du ha selskap i romjulen er en godt tips å bruke opp julematrestene. Rester av ribbe, medisterkaker, medisterpølser, kalkun, rakfisk, lutefisk eller pinnekjøtt kan med enkle knep bli nye spennende retter.

Glassnudelsalat
Lag friske salater av det du har i skap og kjøleskap. Bland gjerne i kokte glassnudler og en deilig asiatisk dressing.

Friske salater

En god salat er ypperlig til lunsj og livner opp et hvert matbord, enten som tilbehør eller som egen rett. Sett sammen smaker du liker. Bruk ulike typer salater, grønnsaker og bær. Topp gjerne med fisk, skalldyr, kylling eller kjøtt og en spennende dressing.

Gode lunsjsalater

Ostefat

I våre ostedisker finner du oster for en hver smak, fra milde og snille til kraftige og skarpe. Ost passer til så mangt og serveres gjerne som både forrett, mellomrett, dessert og som snacks i form av ostefat eller ostebord. 

Ostefat med norske oster

Ostefat med blåmuggoster

Ostefat til jul

Ostetallerken

Ostetallerken til jul

Glitrende festinspirasjon
Dryss spiselig glitter over desserten for å skape ekstra fest!

Dessertbord

Tenk på desserten i helhet med resten av menyen så måltidet blir balansert og gjennomtenkt. Serverer du en tung hovedrett bør desserten være frisk og lett som for eksempel en sorbet eller fruktsalat. Serverer du en lettere hovedrett kan du balansere den med en tyngre dessert som for eksempel sjokolademousse og sjokoladefondant. Har du koldtbord kan du ha ulike typer desserter. Be for eksempel noen av gjestene ta med seg en dessert hver.

Glitrende festinspirasjon - desserter med glitter

Desserter til festmeny

Desserter til jul