Pizza - perfekt sommermat

Pizza er den perfekte sommermaten – sosialt, kreativt og veldig godt. Her deler Jacob’s pizzaentusiast sine beste tips til hvordan du lager den perfekte pizza.

For pizzaentusiast Harald hos Jacob's på Holtet har pizzabaking blitt en hobby. Mange timer er gått med til testing og steking, baking og smaking. Når han blir spurt om sin pizzafavoritt er han ikke i tvil.

– Det må bli napolitansk pizza. Syltynn, saftig bunn. Sprø og luftig skorpe. Perfekt topping.

Harald Green Dahle.jpg

"Semolaen er fin å bruke til utbaking fordi melet ikke trekker inn i deigen. Bruker du hvetemel til samme formål, blir væske trukket ut av deigen. Mye vann gir en smidigere deig og et luftigere resultat."

Harald, pizzaentusiast Jacob's på Holtet

Pizzadeig med poolish

For å få den perfekte bunnen sverger han til poolish – en fordeig av like deler mel og vann. Etter heving av poolishen i 12 til 24 timer, tilsettes hoveddeigen og en spiseskje rødvinseddik under elting.

Her er det viktig å merke seg – pizzamel er ikke pizzamel. Dahle anbefaler produsenten Caputo. Meltypen Manitoba er et sterkt mel som gjør at deigen tåler å stå lenger. Den kan blandes med andre typer svakere mel for å øke styrken til deigen. Cuoco egner seg til langtidsheving. Nuvola gir luftigere skorpe. Til utbaking bruker han Semola.

– Semolaen er fin å bruke til utbaking fordi melet ikke trekker inn i deigen. Bruker du hvetemel til samme formål, blir væske trukket ut av deigen. Mye vann gir en smidigere deig og et luftigere resultat.

Pizzadeig.jpg

Når Dahle baker ut pizzaen bruker han kun hendene, akkurat som på en ekte pizzeria i Napoli.

– Jeg begynner i midten og jobber meg utover. Jeg beholder en litt tykkere del ytterst, for å få en god crust, sier Dahle.

Med godt forarbeid trenger ikke sluttspurten ta lang tid. Etter siste heving holder deigen seg i kjøleskapet en til tre dager, avhengig av hvor sterk deigen er. Bunnen kan også fryses ned halvstekt.

– Rekker du ikke å sette en deig finnes det også gode løsninger i butikkhyllene, som Pizzabunn Prime. En halvstekt pizzabunn av surdeig.

Slik lykkes du med pizzabakingen.

Tomatsaus av San Marzanotomater

Sausen lages også med omhu. Her sverger Dahle til hele, flådde San Marzanotomater fra Gentile.

– Dette er de beste tomatene tilgjengelig. Håndarbeid produsert med stolthet og respekt for råvaren.

Etter å først ha silt av overflødig vann, knuses tomatene for hånd i en bolle. Han tilsetter salt, pepper og litt urter, før sausen fordeles utover pizzabunnen. 

Får du saus til overs, så husk at tomatbasert saus fint kan stå i kjøleskapet i en ukes tid. Den er også god å bruke til kjøttdeig og spaghetti.

Tips til enkel og krativ pizzatopping.

Tomatsaus.jpg

Stek pizzaen på skikkelig varme

Pizzaovnen står på full guffe.

– Det er viktig å forvarme skikkelig, forklarer Dahle.

Han anbefaler pizzastein til pizzaovn og pizzastål til vanlig ovn. Eventuelt kan du bruke en stekeplate.

– En vanlig ovn bør stå på full varme i 45 minutter før du begynner stekingen. Pizzastålet skal ligge inne i ovnen underveis, slik at det er blitt skikkelig varmt. Når du legger inn pizzaen bør du følge med, det går fort på høy varme. Etter fire-fem minutter skal den ut.

Servering av pizza.jpg

Husk å nyte pizzaen selv også

Med gode forberedelser kan du servere ekte napolitansk pizza, og i tillegg få tid ved bordet.

– Stek og server noen pizzaer, sett deg ned med gjestene og delta i måltidet. Det er tid til å prate og kanskje drikke litt vin. Så fortsetter du med neste servering. Ikke stress, pizza er social dining, avslutter Dahle.