Artiskokk

Artiskokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvblomstfamilien og den høstes like før blomstring.

Oppbevaringstemperatur

6 - 8°C

Oppbevaring

Det kan lønne seg hvis varen blir oppbevart på kjølerom, å dekke artiskokkassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten. Dette forebygger uttørring og vekttap. Denne varen trenger høy luftfuktighet og beskyttelse for etylengass og lufttrekk.

Varebeskrivelse

Artiskokk er gammel kulturplante som ble dyrket ved kysten av Middelhavet. Nå dyrkes den over hele Syd-Europa og California. Artiskokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvblomstfamilien og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak. Den finnes i flere farger; som grønn og lilla, eller sjatteringer av dette, men den grønne er mest vanlig hos oss. Artiskokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker og smaken er mild og deilig.

Bruksområde

Artiskokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregnes minst en halv artiskokk per person. Koketid varierer av størrelse på artiskokken men beregn fra 30 - 50 minutter. Når den er riktig kokt skal de enkelte bladene sitte løst. Disse nappes ut enkeltvis og spises med saus i forskjellige varianter eller rørt smør. Det er det nederste på bladene som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen som er delikatessen. Denne spises med kniv og gaffel. Artiskokk kan også bakes i oven, men ikke spises rå.

Egenskaper

Artiskokk inneholder Cynarin som er et bitterstoff med positive virkninger på leversykdommer og mageuregelmessigheter.

Kvalitetskrav

Artiskokk skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt og knoppene skal være lukket. Bladene og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artiskokken vil variere utover sesongen og hvilket land varen kommer fra. Store artiskokker er best fordi selve delikatessen, artiskokkbunnen blir større.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker