Stilkselleri, Stangselleri

Stilkselleri kalles også for stangselleri og er en toårig urt. Den kommer fra Asia, men var kjent i Europa allerede under Romerrikets stormaktstid.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Dersom stilkselleri selges løs kan den med fordel dusjes, men vanligvis selges den pakket i plastpose for å holde på fuktigheten.

Varebeskrivelse

Stilkselleri kalles også for stangselleri og er en toårig urt. Den kommer fra Asia, men var kjent i Europa allerede under Romerrikets stormaktstid. Stilksellerien er i nær slekt med sellerirot, men stilksellerien danner ikke noen knoll. Det er bare den nederste delen av de lange, saftige og sprø stilkene som er handelsvare. Fargen kan variere fra lys gul til mørk grønn. Selleri har en kraftig lukt (det latinske artsnavnet graveolens betyr ”sterkt luktende”) og en mild karakteristisk smak.

Bruksområde

Stilkselleri brukes rå som tilbehør til ost, og som snacks alene eller sammen med dip. Den brukes i salater, bl.a. waldorfsalat, hvor den er en viktig ingrediens. Den kan også kokes, smørdampes eller stekes og brukes som tilbehør til kjøtt. Stilkselleri egner seg godt til å bruke i wok.

Egenskaper

Stilkselleri er kalorifattig, men inneholder mye kalium. Det inneholder også noe vitamin B og C, og mineralene kalsium, fosfor og magnesium. Selleri har fra gammelt av vært benyttet som medisinsk urt, og hevdes å ha god effekt på fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Stilkselleri selges med toppen avskåret, men bortsett fra det skal stilkene være hele, sprø og friske. Det skal ikke forekomme bløte flekker eller råte. Bladene skal ha en frisk grønnfarge.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker